Anyaországi támogatás az újjáépítéshez és a megmaradáshoz

Magyar-ukrán miniszterelnöki találkozó Ungváron

2001. április 13., 02:00 , 13. szám
Orbán Viktor, Viktor Juscsenko és Kovács Miklós (felvételün­kön jobbról balra) a KMKSZ Ung-parti székházában

Árvízvédelmi együttműködésről szóló jegy­ző­könyv aláírásával és közös nyilatkozat elfo­ga­dá­sával ért véget Orbán Viktor magyar és Viktor Jus­csenko ukrán miniszterelnök hétfőn Ungváron tar­tott mun­ka­ta­lálkozója. A megbeszélésen részt vett Kovács Miklós parlamenti képviselő, a KMKSZ elnöke.

A kárpátaljai megyei állami közigazgatási hivatal épületében tartott megbeszélést megnyitva Viktor Juscsenko kormánya nevében megköszönte Orbán Viktor miniszterelnöknek azt a segítséget, amelyet Magyarország kormánya és népe nyújtott Kárpátalja árvízsújtotta lakosságának.

A tárgyalást követő közös sajtókonferencián Viktor Juscsenko elmondta: a felek által elfogadott közös nyilatkozat kezdeményezi a Tisza egész vízgyűjtő területére kiterjedő komplex árvíz­védelmi program kidolgozását, s felhívással fordul a Kár­pá­tok Eurorégió országaihoz, nemzetközi szerve­ze­tekhez és pénzintézetekhez, hogy járul­janak hozzá az árvízkárok helyreállításához.

A továbbiakban Orbán Viktor ellátogatott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szék­há­zá­ba, ahol meg­be­szé­lést folytatott a szövetség elnökségével. A KMKSZ-székházat felkereste Viktor Juscsenko miniszterelnök is.

Viktor Juscsenko miniszterelnök az Orbán Viktorral folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón kifejtette: az ukrán kormány a jövőben az áradások elleni védekezés és kárelhárítás helyett a hangsúlyt a megelőzésre fogja helyezni, ezért a magyar féllel egy közös munkacsoport létrehozásában állapodtak meg, amely záros határidőn belül kidolgozza az árvíz elleni védekezés hosszú távú programját. Ennek első szakaszában 20 víztározót kell létesíteni, ami – mint fogalmazott – az eddigi maximumhoz képest 0,6 méterrel csök­­kenti az ukrán-magyar ha­tárnál a Tisza vízszintjét, s a program második szakaszában 1,5 mé­teres szintcsökkenést kell elérni. Közben be kell fejezni a Tisza vízgyűjtőjében az időjárást és vízállást előrejelző automatikus rendszer kiépítését 70 megfigyelőhellyel. Az árvízvédelmi projekt költségeit az ukrán kormányfő 1,2 milliárd hriv­nyára becsülte. Az ukrán kormányfő azt is kijelentette, hogy idén októberig be kell fejezni a Nagyszőlősön állomásozó Tisza nemzetközi katasztrófaelhárító műszaki zászlóalj felállítását. Juscsenko a márciusi kárpátaljai árvizet követő újjáépítés kapcsán kiemelte: az árvízkárok felszámolása céljából az idei évre a kijevi kabinet 15 millió hrivnyát utalt ki. Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta: bizonyos volt abban, hogy sikerül megoldást találni, mert egyrészt ukrán partnere gyorsan és hatékonyan reagál a felvetődő problémákra, másrészt pedig a felek átérezték történelmi felelősségüket, hiszen az árvízvédelem eddigi rendszere nem elégséges, mert a gátak nem növelhetők az égig. A kormányfő meggyőződését fejezte ki, hogy lesz olyan közös program, ami a vizet legyőző hosszú távú megoldást hoz a térség fenyegetett lakosságának. A felek ennek elérésére szűk határidőt szabtak.

Orbán azt is elmondta, hogy Magyarország eddig 236 millió forint támogatást nyújtott Kárpátaljának az árvíz kapcsán, s kedden a kormány 200 millió forint újjáépítési gyorssegély kiutalásáról dönt, amit karitatív szervezeteken keresztül juttat el Kárpátalja magyar árvízkárosultjaihoz.

Ezt követően Orbán Viktor és kísérete, Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszter, Németh Zsolt, a külügyminisztérium politikai államtitkára, Szabó Tibor, a HTMH elnöke a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székházában a szervezet vezetőivel folytatott megbeszélést. A találkozón a miniszterelnök köszönetet mondott a KMKSZ-nek a státusztörvény megalkotásához nyújtott támogatásért. A határon túli magyarság helyzetét rendezni hivatott jogszabály legfontosabb elemének Orbán Viktor a tervezett családtámogatási rendszer bevezetését nevezte, melynek keretében rendszeres támogatásban részesülnének azok a kettőnél több gyermeket nevelő határon túli magyar családok, akik gyermekeiket magyar nyelvű tanintézménybe járatják. A miniszterelnök felkérésére a KMKSZ rövid időn belül kidolgozza és eljuttatja az illetékes magyar hivatalokhoz a támogatási rendszer végrehajtási mechanizmusával kapcsolatos elképzeléseit.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nevében Kovács Miklós elnök mondott köszönetet a magyar kormányfőnek az anyaország által az árvízkárosultaknak nyújtott támogatásért.

A Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola működésének finanszírozásával kapcsolatos KMKSZ-kérésre válaszolva a magyar kormányfő kifejtette: a státusztörvény elfogadását követően megoldódik a magyar kormány által alapintézménynek tekintett felsőoktatási intézmény stabil támogatása oly módon, hogy megháromszorozódjon a jelenlegi háromszáz fős diákkontingens.

Orbán Viktor és Németh Zsolt külügyminisztériumi politikai államtitkár a magyar külügyminiszter Pro Patria Hungarica emlékérmével tüntette ki Milován Sán­dort, a KMKSZ most 60 éves alelnökét, az 1956-os események szovjet börtönöket megjárt résztvevőjét a kárpátaljai magyarság érdekében kifejtett tevékenysége elismeréséül.

A KMKSZ Ung-parti szék­házában folytatott megbeszélésbe a továbbiakban bekapcsolódott Viktor Juscsenko kormányfő, valamint a kíséretében lévő Vaszil Durdinec és és Ivan Zajac miniszterek, továbbá Viktor Ba­loga, a kárpátaljai megyei állami adminisztráció vezetője és Ivan Ivancso, a megyei tanács elnöke. Az ukrán miniszterelnök a két nép együttműködésével kapcsolatban kifejtette: az ukránok és a magyarság együttélése a régióban ténykérdés, úgy kell egymásra tekintenünk, mint partnerekre. Végezetül Viktor Juscsenko könyv­adományt nyújtott át a KMKSZ elnökének.