Egészséges táplálkozás 60 év felett

2001. április 27., 02:00 , 15. szám

Legutóbb az egészséges gyermekkori táplálkozás fontosságáról ejtettünk szót, de legalább ugyanennyire oda kell figyelni az idősebb emberek étrendjére is.

Az öregedés leghatásosabb gátló tényezője az egészséges táplálkozás. Ebben a korban az étkezés legfontosabb alapelvének az energia­felvétel jelentős csökkentése számít. Minél idősebb az ember, általában annál kisebb a fizikai aktivitása, így kevesebb a szervezet energiaigénye is. Ezért ajánlott a zsír – különösen az állati zsír – fogyasztásának visszafogása.

Idős korban a csökkent gyomornedv-elválasztás következménye a csökkent savtermelés. Ezért fontos, hogy az ételek könnyen emészthetőek legyenek, húsokból például elsősorban a darált készítményeket kell előnyben részesíteni. Az öregedésnél romlik a fehérjék szervezeti hasznosítása. Az idősödő szervezetnek ezért mintegy 15-20 % -kal több fehérjebevitelre van szüksége. Ezt segíti elő a sovány hús, illetve hal, valamint a tej és savanyított tejtermékek fogyasztása. Ezeket a táplálékokat jól kiegészítik még a „nemzeti eledelnek” számító burgonya, a gabonaneműek és a hüvelyesek.

Szív- és érrendszeri megbete­gedések esetén csökkenteni kell a bevitt zsiradék mennyiségét. A puffasztó hatású élelmiszereket (kelkáposzta, hüvelyesek, egyes gyümölcsfélék) ajánlatos elkerülni. Ilyenkor különösen javasolható a tengeri halak beiktatása az étrendbe, amelyek heti 300 gramm feletti fogyasztása jelentős védelmet jelenthet a trombózishajlam ellen. Csontritkulás esetén nagyon fontos a kálciumbevitel, a tej és tejtermékek, a szójabab, a dió, a napraforgómag, a zöldfőzelék fogyasztása.

Az időseknél igen gyakran jelentkező székrekedés megelőzésére rostgazdag ételek fogyasztása ajánlott: ilyenek a barna kenyér, a zöldségek, a gyümölcsök, kiegészítésként a kefir és a joghurt.

Az édes és a sós íz felismerése az életkor előrehaladtával jelentősen csökken. Egyre nagyobb adag cukor vagy só kell ahhoz, hogy a megszokott édes, illetve sós ízt elérjük. A túlzott sózás azonban legalább olyan káros, mint a túlzott cukrozás. Ezért, valamint a vitamintartalékok csökkenése miatt a kor előrehaladtával egyre nagyobb jelentősége van a friss gyümölcs- és zöldségfogyasztásnak. Naponta többször kis mennyiségben, de csaknem minden étkezéshez ajánlatos valamilyen nyers zöldségfélét fogyasztani.

Rendkívül fontos a naponta legalább ötszöri étkezés, legyen bármilyen kicsi is az egyszerre fogyasztott étel mennyisége. A különböző fogások más-más ízűek legyenek, amit próbáljunk megfelelő (de semmiképp sem túlzott!) fűszerezéssel elérni. Fordítsunk rá gondot és szenteljünk rá időt, hogy idős korban is változatosan táplálkozzunk.

A következőkben az időskori vitaminpótlásról szólunk.

Jakab Lajos