Megkezdődött a határon túli magyarokról szóló törvényjavaslat vitája a parlamentben

A jogosultak alanyi jogon kapnák a kedvezményeket

2001. április 27., 02:00 , 15. szám

Budapest – A magyar országgyűlésben megkezdődött a határon túli magyarokról szóló, a köztudatba státusztörvényként bevonult törvényjavaslat vitája. A parlamenti pár­tok, az SZDSZ kivételével, támogatásukról biztosították a kormány által benyújtott jogszabálytervezetet. A parlament ülésén jelen voltak a határon túli magyar kisebbségek szervezeteinek és egyházainak vezetői. A kár­­pátaljai magyarságot az ese­ményen Horkay Lász­ló, a Kárpátaljai Református Egy­ház­­­kerület püspöke, Bendász Dániel görög katolikus esperes, Németh Imre Ofm., a munkácsi római katolikus püspöki hivatal irodaigazgatója, valamint Bren­zovics László és Mi­lo­ván Sándor, a KMKSZ alelnökei képviselték.

– A kormány arra törekszik, hogy a törvényjavaslat elfogadása a parlamenti pártok lehető legszélesebb konszenzusán alapuljon – szögezte le a törvényjavaslatot előterjesztő Martonyi János, hozzáfűzve, hogy ennek érdekében a kormányzat nyitott valamennyi jobbító szándékú, megvalósítható módosítás elfogadására.

Fel­hívta a figyelmet arra, hogy az előterjesztés csak a szomszédos országokban élő magyarok számára biztosít kedvezményeket. Közölte: a javaslat értelmében magyar nemzetiségű az, aki annak vallja magát, és a nyilatkozatát az állandó lakóhelye szerinti államban lévő magyar ajánló szervezet megerősítette.

A külügyminiszter rámutatott arra, hogy a törvény hatálya a magyar nemzetiségű személyek nem magyar nemzetiségű házastársára és közös háztartásban nevelt kiskorú gyermekeire is kiterjedne. Tájékoztatása szerint a javaslatban foglalt kedvezményeket a jogosultak alanyi jogon kapják. Példaként említette az utazási kedvezményt, a diákigazolván­nyal és a pedagógusigazolván­nyal járó kedvezményt. Ki­e­melte: a törvényjavaslat úgy kívánja szolgálni a határon túli magyar közösségek megmaradását, hogy egyúttal a szülőföldjükön maradásra is ösztönözzön. Hozzátette: a magyar állampolgárságot vagy az állandó tartózkodási engedélyt megszerző személyek a törvényben foglalt kedvezményeket elveszítik.

A Fidesz vezérszónoka mérföldkőnek nevezte a javaslatot, amelyet pontosításokkal az MSZP is elfogadhatónak tart. Az FKGP, az MDF és a MIÉP támogatásáról biztosította a javaslatot, az SZDSZ szónoka azonban élesen bírálta, szemfényvesztésnek nevezte az előterjesztést.

– Felemelő érzés volt tapasztalni, hogy – az SZDSZ egyértelműen elutasító magatartását leszámítva – a magyar politikai élet szereplői között konszenzus uralkodik a státusztörvény megítélése tekintetében – nyilatkozta lapunknak Mi­lo­ván Sándor, a KMKSZ alelnöke. – Mindez pedig – azon túl, hogy bizonyossá teszi a törvény elfogadását – azt is jelzi számunkra, hogy az anyaországi társadalom politikai hovatartozás nélkül a határon túli magyarságot az egységes nemzet részének tekinti.

Az országgyűlés várhatóan júniusban szavaz a törvényjavaslatról.

MTI–Kárpátalja