Hogy megerősödjünk lélekszámban és öntudatban

Németh Zsolt látogatása Kárpátalján

2002. március 8., 01:00 , 60. szám

Március 5-én Kárpátaljára látogatott Németh Zsolt, a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának politikai államtitkára, akit útjára elkísért Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke és Tóth István, a HTMH osztályvezetője.

A politikust kedden délelőtt hivatalában fogadta Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója. A két ország gazdasági-kulturális együttműködésének eredményeiről szólva Németh Zsolt nagyra értékelte, hogy körvonalazódni látszik a kompromisszum a vereckei honfoglalási emlékmű ügyében. Hennagyij Moszkal ezzel kapcsolatban lapunknak megerősítette: történészekkel vizsgáltatták meg az emlékművet ellenző ukrán nacionalisták érveit, s mivel a szakemberek azokat alaptalanoknak találták, a megye vezetése készen áll arra, hogy kompromisszumos megoldást ajánljon a torzóban maradt honfoglalási emlékmű kérdésének megnyugtató rendezésére.

Németh Zsolt megelégedését fejezte ki, hogy a kárpátaljai vezetés minden tőle telhetőt megtesz a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház zökkenőmentes állami finanszírozásának biztosítása, valamint az egyedülálló magyar történelmi okmányokat őrző, katasztrofális állagú beregszászi levéltár épületgondjának orvoslása érdekében, és keresi a megoldást, miként ellentételezhetné kárpátaljai magyar oktatási és művelődési intézmények felújításának formájában a beregszászi kórház építése során felhalmozódott egymillió dolláros ukrán államadósság fele részének a magyar kormány általi elengedését.

A januárban hatályba lépett magyarországi státustörvénnyel kapcsolatban Hennagyij Moszkal hangsúlyozta: Kárpátalján nincs és nem is lesz semmilyen akadálya a kedvezménytörvény végrehajtásának, mivel a megye vezetése üdvözöl minden olyan kezdeményezést, amely a kárpátaljai magyarok támogatására irányul.

– Ukrajna és Magyarország kapcsolatát az egészséges együttműködés jellemezi, ahogy az illik is két szomszédos, európai államhoz – nyilatkozta a Kárpátaljának a kormányzó. – Az együttműködés aktuális kérdései közül részünkről egyedül Magyarország EU-csatlakozása jelenthet a későbbiekben némi fejtörést, mivel valószínűleg az országhatárok nehezebb átjárhatóságával jár majd.

Az ukrán–magyar kapcsolatokról szólva Németh Zsolt megerősítette: Magyarország továbbra is a független, szuverén, demokratikus és erős Ukrajna létében érdekelt.

Délután Németh Zsolt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházában találkozott a szövetség vezetőivel, majd részt vett a Széchenyi Alapítvány kuratóriumának ülésén, ahol tájékozódott a napokban beindult Zöld program lebonyolításának menetéről. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: az alapítvány közreműködésével egy korábbi program keretében az Új Kézfogás Közalapítvány 15 ezer kárpátaljai magyar gazda földprivatizációs illetékének fedezéséhez járult hozzá mintegy 80 millió forinttal. A Zöld program ennek folytatásaként, kiegészítéseként jött létre, melynek keretében most 10 ezer gazda juthat összesen 120 millió forint értékben vetőmaghoz és műtrágyához.

Az államtitkár megelégedésének adott hangot az alapítvány tevékenysége kapcsán, majd rámutatott: nem elég hatékonyan dolgozni, az elért eredményeket folyamatosan közvetíteni kell a közösség felé.

– Az eredmények ismertetése a továbblépés fontos előfeltétele, ezért az emberek minél nagyobb körében tudatosítani kell, mit lehet, mit képesek elérni az együttműködés és az összefogás révén. Bízom abban, hogy ez az elv a soron következő választásokon is érvényre jut, és a kárpátaljai magyarság képes lesz megőrizni parlamenti mandátumát, ami a hatékony érdekképviselet rendkívül fontos előfeltétele – hangsúlyozta.

Németh Zsolt látogatásának következő állomása Nagydobrony volt, ahol délután találkozott Horkay László református püspökkel, akinek ünnepélyesen átnyújtotta a Nagydobronyi Református Líceumnak szánt Britannica Hungarica enciklopédiát. Az államtitkár ezt követően megtekintette a helyi református gyermekotthont, majd részt vett azon a lakossági fórumon, melyen jelen volt Szabó Tibor, a HTMH főosztályvezetője, Szakács Zoltán főkonzul és Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő is. Németh Zsolt tolmácsolta a megjelenteknek Orbán Viktor magyar miniszterelnök üdvözletét, majd hangsúlyozta: a státustörvény megalkotása, Zöld program és az anyaország által nyújtott egyéb támogatások mind azt jelzik, az anyaországnak fontos, hogy a határon túli magyar kisebbségek lélekszámukban és öntudatukban megerősödve megőrizhessék szülőföldjükön őseik nyelvét és kultúráját. A Nagydobronyról és a környező településekről érkezett népes hallgatóság mindenekelőtt a státustörvénnyel, a schengeni határellenőrzési rendszer megjelenésével, az anyaország által a kárpátaljai magyarságnak nyújtandó támogatásokkal és kedvezményekkel kapcsolatos kérdések iránt érdeklődött.

Szerdán a külügyi államtitkár az ungvári magyar főkonzulátuson találkozott Majnek Antal római katolikus püspökkel, majd részt vett a tavaly márciusi árvíz áldozatainak szentelt, Leonyid Kucsma államfő részvételével megrendezett ünnepségen. Végezetül Németh Zsolt ellátogatott Viskre, ahol ünnepélyesen átadta a 18 kötetes Britannica Hungarica enciklopédia egy példányát a helyi Kölcsey Ferenc Középiskolának.