A sikerhez pénz kell

Kárpátaljai szórakoztatóipar

2002. március 15., 01:00 , 61. szám
Alla Pugacsova Fellépésenként 50 ezer dollárt kér

Sokan felteszik a kérdést, létezik-e Kárpátalján showbusiness. Annak ellenére, hogy központja Ukrajnában a főváros, ahol a legtöbb pénz forog, s a legnagyobb a felvevőpiac, lassan Kárpátalján is gyökeret ereszt ez az ugyancsak speciális üzletág.

Az „ipar” helyi képviselői a Kárpátalja érdeklődésére egybehangzóan állították: a showbusiness nemcsak vidékünkön, de országos viszonylatban is kezdetleges szinten van, holott az előadóink semmivel sem rosszabbak a piacot uraló oroszoknál. A szervezetlenség mellett a probléma az, hogy az oroszországinál legalább ötször kevesebb pénz forog az üzletágban.

A fejlődés mindazonáltal szemmel látható, hiszen az ungvári vállalkozók például számos magyarországi DJ-vel tartják a kapcsolatot, akik rendszeresen megfordulnak a megyeszékhelyen, például az ukrajnai viszonylatban is jónak számító Armageddon diszkóban. Ők egy-egy esti diszkóért általában 100–200 USA-dollárt kérnek. A legdrágább ebben a műfajban DJ Sterbinsky, aki viszont 2-3 ezer dollárért dolgozik.

Volodimir Panaszenko, az Armageddont is üzemeltető Merkurij szabadidőközpont igazgatója több kollégájával együtt úgy véli: az ukrán szórakoztatóiparban katasztrofális a pénzhiány, s így az előadók kénytelenek sokkal kisebb honoráriumokkal beérni, mint konkurenseik. Még több pénz szükséges a videoklipek és a reklámfilmek készítéséhez, s fizetni kell a tv-társaságoknak is, hogy dalaik a képernyőre kerüljenek. Az állítással Vaszil Csajkovics, az ungvári Premier koncertszervező ügynökség igazgatója is egyetért. Mint mondja, nagyon nehéz itt, a periférián egyengetni az új tehetségek útját, mivel ehhez hatalmas tőkére van szükség, amit jobbára csak a kijevi ügynökségek képesek előteremteni.

Ugyanakkor éppen a Premier ügynökség példája bizonyítja, hogy a vidéki „kis halaknak” is van keresnivalójuk a piacon, hiszen az ungvári cég szervezésében került sor számos ukrán és orosz sztár ukrajnai koncertkörútjára. Hároméves működésük során szinte minden ukrán és számos oroszországi könnyűzenei előadóművésszel dolgoztak már. Az ügynökség jelenleg is több projekttel foglalkozik. Március 15-én például az ő szervezésükben lép fel Ungváron az orosz popdíva, Alla Pugacsova.

Ami az árakat illeti, a kevésbé ismert ukrán előadóművészek ezer dollárnak megfelelő összegért már hajlandók fellépni, a népszerűbbek pedig – például Mohilevszka, Ponomarjov, Via Gra – egy-egy önálló koncertért 2-3 ezer dollárt kérnek. Ukrajnában a legtöbbet Taiszia Povalij „éri”, az ő tarifája 6 ezer dollár. Az orosz előadóművészek közül Lajma Vajkule 6-7 ezer, Leontjev 12 ezer, Szofia Rotaru pedig 25 ezer dollárt kér fellépésenként. A legdrágább a már említett Alla Pugacsova, aki 50 ezer dollárt kasszíroz egyetlen estéért. Egyébként az énekesnő számos igénynyel állt elő. Egyik feltétele az volt, hogy a város határain kívül biztosítsanak számára szállást; a másik, hogy mind a koncertteremben, mind lakhelyén meleg legyen. Az étkezéssel nincs gondja a művésznőnek, állítólag szükség esetén a szalámis zsömlét is elfogyasztja. Pugacsova soha nem száll repülőre, tudtuk meg, egy külön az ő igényei szerint berendezett vasúti kocsiban utazik. Egy másikat a zenészek és kísérőik számára tartanak fenn. A két kocsit turnéi során a célirányba haladó gyorsvonatokhoz kapcsolják.

Ami Kárpátalját illeti, számos fiatal tehetség várakozik a sikerre. A Merkurij ügynökség például előszeretettel működik együtt a helyi előadókkal, például a tehetséges ungvári B&B együttessel. Esetük jól példázza, hogy vannak tehetségeink, ám a valódi sikerhez nagy szükség lenne a tőkeerős támogatásra.

Baráth József