Szellemi öttusa Csapon

2002. március 15., 01:00 , 61. szám

A Csapi 2. Számú Középiskolában 1994 óta minden évben megrendezik azt a műveltségi vetélkedőt, ahol középiskolák, gimnáziumok és líceumok csapatai mérhetik össze tudásukat. Idén a KMPSZ támogatásával március 9-én került sor e jeles eseményre, Kossuth évszázada címmel.

A Beregszászi Magyar Gimnázium, a Beregszászi 4. Sz. Középiskola, az Ungvári Dayka Gábor Középiskola, a Beregszászi 8. Sz. Középiskola, a Nagydobronyi Középiskola, a Nagydobronyi Református Líceum, a Nagyberegi Református Líceum, a Csapi 2. Sz. Középiskola és a Kaszonyi Középiskola csapatait Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke, Berki Károly, a KMPSZ módszertani vezetője és Maha László, a vetélkedőnek otthont adó Csapi 2. Sz. Középiskola igazgatója köszöntötte. A zsűri elnöke Szamborovszkyné Nagy Ibolya, a KMTF társadalomtudományi tanszékének munkatársa volt.

Az ötfős csapatok történelem, földrajz, irodalom, zene, művészettörténet, képfelismerés témakörökből összeállított feladatcsomagot kaptak, amely teszt- és esszékérdéseket tartalmazott. Az írásbeli után szóbeli villámkérdésekre kellett választ adniuk az „öttusázóknak”.

A fődíjat – millenniumi könyvcsomagot – a Nagyberegi Református Líceum csapata nyerte, s ugyancsak ők utazhatnak Kaposvárra is, a „szellemi öttusa” műveltségi vetélkedő döntőjére. Dobogós helyezést ért el a Beregszászi Magyar Gimnázium és a Csapi 2. Sz. Középiskola csapata. A különdíjat – egy szép Hidi-kerámiát – szintén a Csapi 2. Sz. Középiskola képviselője vehette át Berki Károlytól, amit azzal érdemeltek ki, hogy sikerült dobogós helyezést elérniük a gimnáziumok és a líceumok csapataival megtűzdelt nehéz mezőnyben.

Molnár Eleonóra