Röviden a fertőző májgyulladásról

2002. július 26., 02:00 , 80. szám

Hepatitisz epidemika: vírusok okozta fertőző betegség. Két formája ismeretes: 1. Az infekciós hepatitisz. A fertőzés a beteg váladékai, elsősorban ürüléke révén terjed és a gyomor-bél huzamon keresztül hatol be a szervezetbe. 2. A homológ szérumsárgaság a beteg vérével, savójával terjed: vérátömlesztés, injekciók és kellően nem fertőtlenített műszerek révén. A két betegség lefolyása és tünetei annyira hasonlók, hogy elkülönítésük egymástól szinte lehetetlen. Mindenesetre az utóbbi formában a lappangási idő sokkal hosszabb, 1-6 hónap, míg az infekciós hepatitiszé mindössze 2-5 hét. A homológ szérumsárgaság esetében egy ausztrália–antigénnek nevezett anyagot mutattak ki a vérsavóban. Ez az anyag összefüggésben van a kórokozóval, valószínűleg annak része. A betegség jellegzetes tünete a sárgaság. A sárgaság megjelenését azonban rendszerint megelőzi egy néhány napos időszak, ami alatt a beteg gyomorrontásról és levertségről panaszkodik. A lappangás végén láz, légúti hurut tünetei is felléphetnek. A sárgaság tetőfokán a széklet színtelen, a vizelet pedig sötétbarna. Étvágytalanság, rossz közérzet és fáradtságérzés mellett a megnagyobbodott, duzzadt máj táján tompa fájdalom érezhető a has jobb, felső részén. A sárgaság megfelelő kezelés mellett egy-két hét után rendszerint fokozatosan oldódik, és a panaszok is enyhülnek.

Vannak azonban elhúzódó esetek, ahol a tünetek hónapokon át fennállnak. Ilyenkor a máj működésének fokozott és tartós károsodása tételezhető fel. Sajnos az utóbbi időben a heveny szakot közvetlenül májzsugorodás követheti, ennek kimenetele igen kedvezőtlen.

A megbetegedett személyt fertőzőkórházban kell elhelyezni. A mozgás korlátozása mellett fontos szerep jut a diétának. Az első napoknak meglehetősen kötött az étrendje. Szigorúan kizárjuk a zsíros, fűszeres, sült, rostos ételeket és különösen az alkoholos italok kerülendők. E diéta betartása legalább hat hónapig ajánlott. A beteggel közeli kapcsolatban álló személyeket, főleg gyerekeket gamma-globulin oltással látják el. Aktív védőoltással jelentősen csökkenthető a betegek száma, vagy legalábbis enyhíthető a betegség lefolyása.

Dr. Szabó Miklós