Hatástalanított biobomba Császlócon

Együtt a gyermekekért

2002. augusztus 30., 02:00 , 85. szám
Gennagyij Csikaljov főmérnök, Báthory József és Viktor Kazaku

A császlóci gyermekotthon kollégiuma alatt évek óta egy biológiai bomba ketyegett. Az otthon szennyvízelvezetését a Tavasz zöldségtermesztő vállalat intézte. 1996-ban a vállalat felbomlott, az árvaház épületének pincéjében pedig gyűlni kezdett a szennyvíz. A gyermekek télen is az udvarra jártak mosakodni, a higiéniai körülmények miatt bármelyik percben számítani lehetett egy esetleges járványra. A gyermekotthonban uralkodó áldatlan állapotok két szervezetnek, az Oregon állambeli Cor­vallis – Ungvár Testvérvárosok Szövetségének, valamint a Dor­cas Alapítványnak is szemet szúrtak. A megbeszéléseket követően a szervezetek munkatársai úgy döntöttek, egy közös programba kezdenek az árvák érdekében, s rendbe hozatják az otthon teljes vízvezeték- és csatornarendszerét.

1999-ben néhány corvallisi önkéntes adományt hozott Ungvárra, s többek között a csász­lóci árvaházba is ellátogatott. Ennek eredményeként jött létre később a TOUCH (Take One Ukrainian Child’s Hand – Fogd meg egy ukrajnai gyermek kezét) tervezet, melynek egyik eleme a vízhálózat rendbetétele volt.

– Szeretnénk elérni, hogy javuljanak a gyermekek higiéniai körülményei, megfelelően működjön a konyha, fürdőszoba, megoldódjon a mosás, mosakodás kérdése – meséli Báthory-Tárczy Zita, a testvérváro­sok szövetségének helyi koordinátora. – A melegvíz-ellátás problémája ezzel ugyan még nem rendeződik, de remélem, hogy a következő lépés a fűtési rendszer átalakítása lesz, s nem feltétlenül az amerikai program keretén belül, hiszen vannak városi és megyei szerveink is.

A Dorcas munkatársai régóta szívügyüknek tekintik az otthon lakóinak támogatását, ajándékaikkal, ingyen ebédekkel számos kellemes percet szereztek már a gyermekeknek, így nagyon készségesek voltak a felújítási munkálatokat illetően is.

– Nagy tapasztalatokkal rendelkező szakemberekkel készíttettük el a terveket – tájékoztat Fodor Gusztáv, a Dorcas Alapítvány kárpátaljai koordinátora –, jogászok többször is átnézték, hogy az amerikai fél minden lehetséges garanciát meg­kapjon a kez­deményezés sikerét illetőleg. Ezúttal azonban nem csupán a kül­földtől vártuk a segítséget, a szürtei kézimunkakör tagjai saját kezük munkájával járultak hozzá a gyermekotthon körülményeinek rendezéséhez. Az ügyes kezű asszonyok által készített kézimunkákat elküldtük Amerikába, s az eladásukból befolyt összeget is a vízvezetékrendszer felújítására használjuk fel.

Augusztus elején megtörtént az átutalás, megkezdődtek a munkálatok. Az ungvári VIK Vállalat munkásai láttak hozzá, hogy rendet teremtsenek a vízvezetékek körül, s elkészítsék egy szennyvíztisztító rendszer alapjait.

– Amikor megérkeztünk, több mint 70 cm magasságban állt a szennyvíz a pincében, a csövek a földön hevertek vagy a levegőben lógtak – meséli Viktor Kazaku vállalkozó. – Minden munkanapot azzal kellett kezdenünk, hogy bekapcsoltuk a szivattyúkat. A pince jelenleg már száraz, párhuzamosan folyik a szennyvíztároló tisztítása is. Néhány nap múlva elkezdjük a pince padlójának újrabetonozását, a villany- és vízvezetékek szerelését, ugyanakkor az esővíz elvezetését is meg kell oldanunk.

– Az új víztisztító rendszer 120-150 ember által előállított szennyvizet képes biológiailag tiszta vízzé átalakítani – mondja Báthory József, a Dor­cas munkatársa. – Ez körülbelül 10 m3 vizet jelent naponta, amely ha tisztálkodásra, fogyasztásra nem is, de öntözésre alkalmas lesz.

A megújuló vízvezetékrendszer egy időre megoldja majd az otthon 120 lakójának vízellátását. Abban azonban egyelőre csupán reménykedni lehet, hogy lesz megfelelő szakember, aki a későbbiekben is szemmel tartja majd a berendezés rendeltetésszerű használatát.

– jázmin –