Tömeges szökési kísérletek a pósaházai menekülttáborból

Elhúzódik az illegális bevándorlók kiutasítása

2002. szeptember 13., 02:00 , 87. szám

Egy héten belül kétszer próbáltak meg kitörni a pósaházai menekülttáborból az ott őrzött illegális bevándorlók.

Először csütörtökön kísérelte meg mintegy kétszáz, többségében ázsiai fogva tartott elfoglalni a tábor bejáratát, ám a rendőrség különleges egységei visszaszorították őket. Hétfőre virradó éjszaka viszont már sikerrel járt a bevándorlók újabb szökési kísérlete. Az ukrán határőrizeti állami bizottság sajtóosztályán az Interfax-Ukraina hírügynökségnek elmondták, hogy az illegális bevándorlók – többségükben indiai, kínai, vietnami és bangladesi állampolgárok – először kiiktatták a táborban az elektromos berendezéseket, majd a kaput betörve kijutottak a táborból. A határőröknek és a rendőröknek azonban nem egészen három óra alatt sikerült a menekülőket visszavinni a táborba – jelentette az MTI. A munkácsi határőr-parancsnokság illetékesei szerint mindkét esetben sikerült erőszak alkalmazása nélkül jobb belátásra bírni az elégedetlenkedőket.

A Munkácstól néhány kilométernyire fekvő pósaházai ideiglenes menekülttábort valamivel több mint egy évvel ezelőtt az ENSZ támogatásával nyitották meg azzal a céllal, hogy ott helyezzék el az illegális bevándorlókat személyazonosságuk ellenőrzéséig, illetve a szükséges okmányok kiadásáig. Az ukrán határt illegálisan átlépők itt szállást, napi háromszori étkezést és orvosi ellátást kapnak.

Vadim Legkoduh alezredes, a munkácsi határőr-parancsnokság törzsének főnöke a Kárpátaljának a történtekkel kapcsolatban elmondta, az illegális bevándorlók csupán elégedetlenségüknek adtak hangot ügyük kivizsgálásának elhúzódása miatt. Legkoduh úgy vélte, érthető a hosszú hónapok óta a menekülttáborban rostokoló emberek kétségbeesése. Ittlétük elhúzódása az alezredes szerint azzal magyarázható, hogy lassan halad azonosításuk a származási helyük szerinti nagykövetségeken keresztül. További problémát jelent, hogy számos ázsiai, illetve afrikai országnak nincs ukrajnai képviselete, ezért aztán azok moszkvai diplomáciai képviseletével kell felvenni a kapcsolatot. Egyébként folyamatosan halad a menekülttáborban összegyűjtött illegális bevándorlók deportálása – tudtuk meg. Idén eddig 46 migránst, a tábor fennállása óta pedig összesen 87 személyt utasítottak ki Ukrajnából, többek között a júliusi, nagy visszhangot kiváltott munkácsi menekültlázadás felbujtóit. A pósaházai menekülttáborban jelenleg 250-300 illegális bevándorló tartózkodik.

B. J. – ntk