Regionális mintakapcsolatot szeretnének

Magyar–ukrán határmenti kapcsolatok

2003. március 28., 01:00 , 115. szám

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja megye európai mintakapcsolatot szeretne kialakítani a két régió között. Ezt Gazda László, a szabolcsi önkormányzat elnöke és Ivan Rizak kárpátaljai kormányzó fogalmazta meg múlt szerdán Nyíregyházán, a határ menti kapcsolatok fejlesztéséről folytatott kétoldalú tárgyalásokon.

A megbeszélésen a két terület önkormányzati vezetői mellett részt vett Vaszil Durdinec, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete és Szakács Zoltán, Magyarország ungvári főkonzulja is.

A tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón Gazda László bejelentette: a két fél elkészített egy olyan együttműködési dokumentumot, amely a határ menti kapcsolatokat erősíti a jövőben. A szabolcsi elnök szólt arról is, hogy közös fejlesztési- stratégiai dokumentumot is ké­szítenek, amit a két megye önkormányzati testületei külön-külön tárgyalnak meg, majd közös ülé­sen fogadnak el.

Az önkormányzati vezető közölte még: kidolgoztak egy olyan közös pályázatot, amit az Európai Unióhoz is benyújtanak, s a TACIS Program Alaptól tá­mo­gatást kérnek a projekt meg­va­lósításához.

Ivan Rizak hangsúlyozta: Kárpátalja vezetői azt szeretnék, ha a határ menti együttműködés hatékonyan hozzájárulna Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye remélt jelentős fejlődéséhez a következő években.

MTI