Megalakulhat az alkuratórium

Illyés Közalapítvány

2003. május 2., 02:00 , 120. szám

A magyarországi kormányváltást követően immár több mint egy éve működésképtelen a határon túli magyarság támogatására hivatott Illyés Közalapítvány (IKA) kárpátaljai alkuratóriuma. Az elmúlt napokban jelentős lépés történt annak érdekében, hogy a helyi magyarság szempontjából meghatározó alapítvány ismét kifejthesse áldásos tevékenységét megyénkben.

Mint emlékezetes, hosszú jogi huzavona után az IKA új főkuratóriuma február végén alakult meg. Sokak számára meglepetésként hatott Kárpátalján, hogy míg a legtöbb kárpát-medencei magyarok lakta régióban működő alapítványi alkuratórium meghatalmazását meghosszabbították augusztus 30-ig annak érdekében, hogy ne szenvedjen további késedelmet az alapítvány munkája, s megszülessenek az idei pályázati kiírások, a kárpátaljai és horvátországi alkuratórium mandátumát felmondták.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség a főkuratórium akkori döntése kapcsán értetlenségének adott hangot. Kovács Miklós elnök emlékeztetett: az alku­ra­­tó­rium működésével kapcsolatban korábban sosem merült fel kifogás, a testület döntéseinek túlnyomó többségét mindig is konszenzusos alapon hozta. Véleménye szerint ezért a testületen belüli képviseleti arányoknak az állítólag megváltozott kárpátaljai erőviszonyokhoz való hozzáigazítása indokával kezdeményezett átszervezés valójában politikai indíttatású, s a KMKSZ háttérbe szorítását célozza.

Az előzetes tárgyalásokat követően az elmúlt héten Budapesten egyeztetésre került sor a kár­pát­aljai történelmi egyházak és érdekvédelmi szervezetek, illetve az IKA képviselőinek részvételével. (A tanácskozásra nem kapott meghívást a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, mely pedig korábban mindenkor képvi­sel­tette magát az alkura­tórium­ban.)

A megbeszélésen a KMKSZ javasolta, hogy az alkuratóriumot a kárpátaljai magyar érdekvédelmi és szakmai szervezetek, valamint a történelmi egyházak delegáltjai alkossák, amit a résztvevők el is fogadtak. Információink szerint az UMDSZ képviselői ugyanakkor felvetették: az arányok helyreállítása érdekében az UMDSZ-nek több képviselőt kellene delegálnia a testületbe, mint a KMKSZ-nek. A KMKSZ vezetői viszont az ülésen és azt követően több ízben emlékeztettek arra, hogy semmi sem indokolja az UMDSZ túlsúlyát a kuratóriumban, egy ilyen döntés meghozatalának joga és fe­lelőssége egy­aránt az Il­lyés Közalapítvány főkuratóriumáé.

Végül valóban a főkuratórium döntött a kérdésben április 23-i ülésén, amiről levélben tájékoztatta az érintetteket. En­nek értelmében a kár­pát­aljai alku­ra­tó­rium tagjainak számát 11 fő­ben határozták meg, melyek oly módon oszlanának meg, hogy a KMKSZ, az UMDSZ, illetve a három kárpátaljai történelmi egyház egy-egy személyt delegálna a testületbe. Ugyan­akkor a KMKSZ és az UMDSZ egyaránt további 3–3 olyan szervezet vagy intézmény egy-egy fős képviseletére tehet javaslatot, akiknek megítélésük szerint helyük van az alkurató­riumban.

A KMKSZ elnöksége szerdai ülésén úgy döntött, annak érdekében, hogy az alkuratórium mielőbb megkezdhesse munkáját, elfogadja a javaslatot, s a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola és a KMKSZ ISZ, a szövetség ifjúsági szervezete egy-egy képviselőjét fogja javasolni az alkuratóriumi tagságra.

Ugyancsak elfogadta a főkuratórium javaslatát az UMDSZ, mely információink szerint a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szö­vet­sé­gé­nek, a Magyar Írószövetség Kár­pátaljai Írócsoportjának és a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzati Társulásnak szán egy-egy helyet az al­ku­ratóriumban.

A testület megalakulása egy-két héten belül várható.

ntk