A vízumkényszerről is tárgyaltak

A magyar Országgyűlés elnöke Kijevben és Kárpátalján

2003. május 23., 02:00 , 123. szám

A magyar Országgyűlés négypárti parlamenti küldöttsége élén háromnapos hivatalos látogatáson Ukrajnában járt Szili Katalin házelnök.

A szocialista politikus hétfőn az ukrán főváros nevezetességeivel ismerkedett, és megkoszorúzta a kijevi magyar dombon található honfoglalási emlékművet.

„Az utóbbi időben szívesen tekintgettünk mindig Nyugatra. Most, hogy az Európai Unió tagjai leszünk, azt gondolom, hogy Keletre is kell tekintenünk” – hangsúlyozta Szili Katalin este a magyar nagykövetségen, ahol a kijevi magyarok képviselőivel és magyar vállalati képviselőkkel találkozott.

Az Országgyűlés delegációja másnap, kedden találkozott Volodimir Litvinnel, az Ukrán Legfelsőbb Tanács elnökével, Leonyid Kucsma elnökkel, Mi­kola Azarov miniszterelnök-helyettessel és Anatolij Zlenko külügyminiszterrel. „Ukrajna és Magyarország jó szomszédok, ezért az együttműködésünk ered­ménye is csak pozitív lehet” – hangsúlyozta Leonyid Kucsma. A tárgyalásokon megvitatták a vízumrendszer bevezetésének kérdését is. Anatolij Zlenko em­lékeztetett: Kovács László külügyminiszterrel folytatott februári budapesti tárgyalásain az a benyomás alakult ki benne, hogy a ma­gyar fél megértette: ugyanazt az utat kell követni, amelyben Ukraj­na Lengyelországgal már megállapodott. Ez a megoldás lényegében a magyar állampolgá­rok számára a vízummentességet, az ukránok szá­mára pedig a legkedvezőbb feltételeket biztosítaná.

A magyar küldöttség szerda reggel Kárpátaljára érkezett, és Ungváron ta­lálkoztak a me­gyei közigazgatás veze­tő­i­vel. Szi­li Ka­talin Ivan Ri­zak kor­mány­­zóval tár­­gyal­va ki­emelte: Ma­gyarország az EU tagja lesz, ami szük­sé­ges­sé te­szi, hogy együt­t­mű­kö­dé­sünket is új­rafo­gal­maz­zuk. Az új idő­szak új kéz­fo­gást jelenthet a két határ menti régió – Szabolcs-Szat­már-Bereg megye és Kár­pát­alja – számára. A magyar és az uk­rán parlament feladata, hogy ehhez a jó szelet biztosítsa, hogy a stra­tégiát a lehető legjobb projektekre lefor­dítva tudjon az EU-tól for­rá­sokat biztosítani – hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke.

Ezt követően a magyar kül­dött­ség tagjai Munkácson talál­koztak a kárpátaljai magyarság szervezeteinek és a történelmi egyházaknak a képviselőivel.

MTI – ntk – B. J.