Étkezde és díszterem egyben

Fejlesztés a salánki iskolában

2003. augusztus 15., 02:00 , 135. szám

Az egyébként impozáns Salánki Középiskola nem rendelkezett megfelelő étkezdével, ezért az eredetileg kazánháznak szánt, ám raktárhelyiségként használt melléképületet szemelték ki erre a célra. A nyáron megkezdett átépítési munkálatokról Barta Józsefet, az iskola igazgatóját kérdeztük.

– Járási támogatásból, külföldi segítséggel és helybéli összefogással indulhatott meg az építkezés. A tanintézményünkben oktatott 500 diákból harmincan-negyvenen a környező falvakból járnak be az iskolába, s mire hazaérnek, általában már késő délután van, ezért lenne fontos, hogy rendelkezzünk étkezdével. De a helybéli gyerekek szempontjából is szükséges egy megfelelő étkezőhelyiség kialakítása. A büfé, ahol eddig folyt az étkeztetés, nem elegendő egy ilyen nagy iskola számára – mondta el lapunknak az igazgató. – Ha sikerül megvalósítani az elképzelésünket, igény szerint napközit indíthatnánk, s a nyári táborozások alkalmával is nagy hasznát vehetnénk.

A járási adminisztráció vállalta az épület gáz-, víz- és elektromos rendszerének kiépítését, de a szükséges előkészületek, a földmunkák elvégzése az iskolára hárult, amit a szülők társadalmi munkában végeztek el.

Mivel az iskola nem rendelkezik erre alkalmas helyiséggel, a tervek szerint az étkezde díszteremként is funkcionál majd. E célból egy kis pódiumot is kialakítanak.

– A gáz-, víz- és a csatornarendszer elkészültével a konyha rendbetétele, felszerelése, majd az asztalosmunka, a meszelés, csempézés következik – vázolja az elképzeléseket Barta József. – Az étkezde padlózatát linóleummal vonjuk be. Az Egymásért Alapítvány vállalta, hogy besegít az étkezde belsejének kialakításában. A finanszírozástól függ, milyen ütemben haladunk a munkálatokkal, de reményeink szerint a karácsonyi ünnepségünket már itt tartanánk meg.

Ferenczi Katalin