Megszűnhet az iskola

Huszti iskolaügy

2003. augusztus 15., 02:00 , 135. szám

Sem a szülők, sem a tanárok, sem maguk a diákok nem szeretnék, ha a huszti magyar általános iskolát felszámolnák – hangzott el szombaton Huszton, azon a találkozón, amelyen Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, Brenzovics László alelnök és Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke közvetlenül a tantestülettől és a szülőktől tájékozódott a tanintézmény gondjairól.

Mint emlékezetes, a huszti városi tanács tavaly nem hagyta jóvá a tanintézmény középiskolává minősítését, sőt annak az 5. számú, ukrán tannyelvű középiskolába történő beolvasztásáról döntött. Ügyészi beavatkozásra a huszti bíróság első fokon semmisnek nyilvánította a városi tanács határozatát, ám a város vezetői nem hátráltak meg, így lapzártánkkal egy időben, szerda délelőtt a megyei bíróság tárgyalja másodfokon az ügyet.

A szombati találkozón elhangzott, néhány napon belül megkezdődik a tanév, amelyre minden iskolában készülnek, ám a huszti magyar iskolában nemhogy a következő tanévben nem lehetnek bizonyosak a tanárok és diákok, de még a következő néhány napban sem, miután a huszti városi tanács végrehajtó bizottsága a jelekből ítélve eltökélte a tanintézmény felszámolását. Az iskola megszüntetésének szándékára vall például, hogy az illetékesek nem hosszabbították meg Puka Éva iskolaigazgató munkaszerződését.

A huszti magyarság képviselői ismételten és egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy tiltakoznak a magyar iskola ukrán iskolába történő beolvasztása ellen, ami véleményük szerint egyenértékű lenne annak felszámolásával, s nem kívánják elhagyni az iskola jelenlegi épületét sem, melyet javarészt támogatásokból, saját kezük munkájával hoztak rendbe. Kovács Miklós és Orosz Ildikó szer­vezeteik nevében támogatásukról biztosították az egybegyűlteket.

A tantestület és a szülők petíciót juttattak el Ivan Ri­zak kormányzóhoz és Borisz Kacsur oktatási főosztályvezetőhöz, melyben megfogalmazzák: megoldást jelenthetne a problémára, ha az iskolát kivonnák a város fennhatósága alól, s járási tanintézményként működhetne a jövőben.

ntk