„Nem a magam, hanem az egyház szolgálatára…”

Papszentelés Mátyfalván

2003. augusztus 15., 02:00 , 135. szám

Augusztus 6-án Urunk színeváltozásának ünnepén sokan zarándokoltak el a máty­falvai görög katolikus templomba, hogy együtt ünnepeljenek abból az alkalomból, hogy Milan Sasik, a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye püspöke számos paptestvér, valamint Bendász Dániel és Szabó Konstantin esperesek jelenlé­tében áldozópappá szentelte Tóth Jenő diakónust.

„Urunk színeváltozása nagy ünnep, és egyben jel az egyházunkban. Péter apostol levelében leírja, hogy láttuk az Õ dicsőségét a Tábor-hegyen. Már az ókeresztények is a mai ünnep titkában találtak biztosítékot arra, hogy mindaz beteljesedik, amit Jézus jövendölt. Számunkra is ilyen biztosítéknak kell lennie, mert most is nehéz helyzetben van az egyház, de egy pillanatig sem keseredhetünk el, mert Jézus velünk marad a világ végezetéig. Íme, ebben a templomban, amely éveken keresztül zárva volt, most papszentelésre gyűltünk egybe, amiért hálát kell adni az Úristennek” – mondta többek között Milan Sasik püspök.

A szentelendő ünnepélyes fogadalmában ígéretet tett, hogy hirdeti az evangélium szavát, Jézus tanítását, és hűen szolgálja egyházát, végül engedelmességet fogadott a főpásztornak. A beöltözést követően a felajánlással és szentáldozással folytatódott a püspöki liturgia.

A pápai himnusz elhangzása után Trescsula László helyi pa­rochus köszönetét fejezte ki a püspöknek és a megjelenteknek a látogatásért, majd Tóth Jenő mondott köszönetet mindazoknak, akik segítségére voltak, hogy elérkezzék pappá szentelésének napja. „Nem a magam, hanem az egyház szolgálatára, szerényen, alázattal és nagy szeretettel végzem majd a munkámat a pa­lágy­komoróci egyházközségben”– hangsúlyozta az újonnan szentelt.

V. N.