Gyújtogatás Munkácson

Folytatódik a munkácsi háború

2003. augusztus 29., 02:00 , 137. szám

Azonnali lemondásra szólította fel Kárpátalja kormányzóját Viktor Jus­csen­ko, az ellenzéki Mi Ukrajnánk tömörülés vezetője azt követően, hogy múlt héten Munkácson ismeretlenek felgyújtották annak a bírónak a házát, aki döntésével megerősítette a párttömörülés jelöltjének győzelmét a júniusi polgármester-választáson.

A múlt szerdai ukrajnai lapok közlik a Mi Ukrajnánk sajtószolgálatának Juscsenko által jegy­zett éles hangú közleményét a vélelmezetten politikai indítékú mun­kácsi gyújtogatás kapcsán, amelyért az ellenzéki vezető Ivan Ri­zak kormányzót teszi felelőssé, mondván, ő tehet a helyzet elfajulásáról Kárpátalja második legnagyobb városában.

„Pavlo Scserban tanácsvezető bíró otthonának a megsemmisítése csak egy mozzanata annak a terrorkampánynak, amelyet Kárpátalján a megyei államhatalom indított, miután a munkácsi polgármester-választást a számára nem kívánatos ellenzéki jelölt, Vaszil Petyovka nyerte meg” – olvasható a nyilatkozatban.

A közlemény rámutat: a kárpátaljai államhatalomtól független vállalkozók üzleteinek felgyújtása, a munkácsi polgármester-választás ügyét vizsgáló egyik bírót ért gépkocsibaleset és a tanácsvezető bíró házának mostani felégetése azt bizonyítja, hogy a helyi vezetés célja nem a helyzet normalizálása. A megyei hatalom bűnszövetkezeteket használ arra, hogy destabilizálja a helyzetet, és elbizonytalanítsa a polgárokat – áll a nyilatkozatban.

Az ellenzéki csoportosulás Szvjatoszlav Piszkun legfőbb ügyészt felszólítja, hogy személyesen ellenőrizze a gyújtogatás kapcsán indult vizsgálatot, mivel – Juscsenkóék véleménye szerint – a helyi rendőrséget a megyei hatóság befolyásolja.

„Ha Kárpátalján a hatalom rövid időn belül nem demokratizálódik, akkor a Mi Ukrajnánk tiltakozó akciókra fogja felszólítani az embereket, mert meggyőződése szerint barikádok állításával lehet leghatásosabban szembeszállni azzal a hatalommal, amely saját népe ellen hirdet háborút” – zárul az ellenzéki nyilatkozat.

A június 29-i munkácsi polgármester-választáson legnagyobb eséllyel Vaszil Petyovka helyi üzletember, a Mi Ukrajnánk tömörülés jelöltje és vele szemben a függetlenként bejegyzett Nuszer Ernő, a kárpátaljai megyei tanács elnökének helyettese, a megyei hatalom és a Kárpátalján irányító pozícióban lévő Egyesült Ukrán Szociáldemokrata Párt (SZDPUo) támogatottja indult. Már a kampányt is botrányok kísérték, ám a voksolást – amelyet Petyovka nyert a szavazatok 49,9 százalékával, de Nuszer egy lembergi (lvivi) bíróságon megtámadott – országossá dagadt botrányok sorozata követte bírósági tárgyalásokkal, tüntetésekkel és nyilatkozat-háborúval.

MTI