Idén is lesz magyar tanévnyitó Huszton

Döntött a bíróság

2003. augusztus 29., 02:00 , 137. szám

Megsemmisítette a Husz­ti Városi Tanácsnak a város egyetlen magyar tannyelvű általános iskolájának egy ukrán tannyelvű iskolával való összevonásáról hozott döntését, valamint az ezt megerősítő elsőfokú járási bírósági ítéletet Ungváron a megyei fellebbviteli bíróság.

A testület szerdai ülésén határozatát azzal indokolta, hogy nem látja megalapozottnak az indoklást, aminek alapján a városi tanács a tanintézet önállóságának felszámolása mellett döntött. A határozat következményeként a városi tanács nem hajthatja végre a gyakorlatilag az iskola önállóságának felszámolását jelentő iskolaátszervezést, ugyanakkor a városvezetőknek egy hónapon belül lehetősége van fellebbezni Ukrajna Legfelsőbb Bíróságához, így az ügy még nem tekinthető véglegesen lezártnak.

Az ítélet kihirdetését követően dr. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke lapunknak elmondta: minden elismerése a huszti magyar iskola tantestületéé s az ott tanuló gyerekek szüleié, akik nem hagyták megsemmisíteni az iskolát. A KMKSZ alelnöke szervezetének további támogatásáról biztosítva a huszti magyarságot hangsúlyozta: a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy az iskolában szeptember elsejétől nyugodt körülmények között folytatódjék a tanítás.

P. Zs.