Félmillió hrivnya a szer­nyei iskola befejezésére

Szeretnének már tornacipőben, melegben sportolni

2003. október 17., 02:00 , 144. szám

A Szernyei Általános Iskola új épületének alapjait közel húsz éve, 1986-ban rakták le. Lassan haladt az építkezés, a rendszerváltást követően aztán végleg elapadtak a források, így a kétszintes épület végül tető nélkül maradt. Sokáig úgy látszott, az illetékesek hagyják kárba veszni az épülő iskolát…

A félbehagyott iskolaépület csupasz falait hat évig mosta eső, rongálta fagy. Ekkor a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közvetítésével a svájci Pro Kárpátalja Munkacsoport karolta fel az ügyet. A szervezet aktivistái által összegyűjtött pénzből, két nekirugaszkodásra – 1998 és 2001 – tető került az épületre.

– Ez akkora segítség volt, amit nem lehet szavakkal megköszönni. Ha nincs ez a lelkes munkacsoport, mára talán már nem is lenne mire tetőt építeni – mondja Bimba Károly iskolaigazgató, járási tanácsi képviselő.

Ebben az évben azután a munkácsi járási tanács félmillió hrivnyát különített el az iskola befejezésére a járás költségvetéséből. A kapott pénzből ugyan nem lehet „kulcsrakész” állapotba hozni az épületet, de helyére kerül közel száz ajtó és ablak; rövidesen hozzálátnak a falak külső-belső vakolásához; elkészül a tornaterem padlózata.

– Az építkezést egy munkácsi vállalat irányítja, a munkálatokat helyi mesteremberek végzik. Valamennyien úgy dolgoznak, mint akik saját gyermekeiknek építenek. A szervezéssel ugyanakkor akadnak gondok, gyakran előfordul, hogy anyag híján áll a munka – mondja az igazgató.

A közel nyolcvanéves régi iskolaépületben jelenleg 250 gyermek tanul. Osztályterem híján egyharmaduk „második váltásban”, azaz délután jár iskolába. Az épület ugyancsak leromlott az elmúlt „pénzhiányos” évtizedben: tetőzete beázott, padlózata elkorhadt, az ajtók-ablakok résein télen befújt a hó.

Az elmúlt hónapokban ez az épület is megújult. A járási képviselőtestület hozzájárulásával közel ötvenezer hrivnyáért felújították az elavult tetőszerkezetet, új tetőcsatornát szereltek alá; kicseréltek négy bejárati ajtót, teraszos, csempével burkolt lépcsőfeljárókat építettek. A kijavított ablakokra, padlóra közel négy mázsa festéket kentek, kimeszelték az osztálytermeket.

„Egész más lelkülettel gyűltünk egybe az idei tanévnyitó alkalmával. Rend fogadott az iskolaudvaron és a tantermek is szépek. Sok szülővel, nagyszülővel egyetemben nekem is könny szökött a szemembe” – meséli az egyik háromgyermekes szernyei anyuka. „Mi az új tornatermet várjuk nagyon, szeretnénk már tornacipőben, melegben sportol­ni” – csatlakozik a hallottakhoz néhány hetedikes tanuló.

Popovics Zsuzsanna