2003. november 28.

2003. november 28., 01:00 , 150. szám

„Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok.” (Jakab 4,8a)

Isten kegyelméből egy újabb adventi időszak kapujában állhatunk meg, Istenben bízó szívvel. Ahhoz, hogy a mi adventi időszakunk Istennek tetsző legyen, néhány dologgal tisztában kell lennünk: mit jelent az advent, mire tanít és mi a haszna?

Az advent Jézus Krisztus eljövetelét hirdeti. A keresztény ember mindig örvendező és hálás szívvel emlékezik Isten szabadító kegyelmére, amikor az Ige testté lett, amikor Istennek szeretete, az Úr Jézus Krisztus eljött ebbe a világba és megváltott bennünket. Ez az a drága bizonyosság, amely örömmel és reménységgel tölt el minket.

De az advent jelentése nem csak ennyi: egy nosztalgikus emlékezés erre a megváltó szeretetre, Krisztus eljövetelére, váltságművére. A keresztény ember feladata ettől sokkal nagyobb: hűséggel várni Krisztus ígéretének beteljesedésére. Jézus Krisztus, a mi Urunk, mielőtt visszatért az Atyához, megígérte számunkra: „Az én Atyám házában sok hajlék van; ha nem így volna, vajon mondtam volna-e nektek, hogy elmegyek helyet készíteni a számotokra? És ha majd elmentem, és helyet készítettem nektek, ismét eljövök, és magam mellé veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ott legyetek ti is.” (Ján. ev. 14,2-3) Mi a visszajövő Úrra várunk.

A mi adventi várakozásunk egyben készülődés is kell hogy legyen erre a visszajövetelre. Készületlenül nem állhatunk oda Krisztus elé, nem fogadhatjuk a vőlegényt. Életünk minden egyes időszakát, de különösképpen az adventi heteket át kell járja a lelki készülődés. Önmagunk megüresítése, bűneink beismerése és megbánása. Szükségünk van önmagunk megvizsgálására, bűneink megvallására, Isten bűnbocsátó kegyelmének a meglátására és elfogadására.

Az advent drága üzenete ez: közelebb, minél közelebb kerülni ahhoz az Istenhez, aki Jézus Krisztusban már nagyon közel került hozzánk. Aki úgy szerette ezt a világot, hogy egyszülött fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Aki ma is kínálja Krisztusban az örök élet ajándékát.

Isten áldja meg készülődésünket, várakozásunkat, s tegye áldottá az előttünk álló adventi időszakot!

Balogh Attila
eszenyi, szalókai lelkipásztor