10 hektáron gazdálkodhat a gyülekezet

Visk: „A gyülekezeti ingyenkonyhát szeretnénk ellátni”

2003. december 19., 01:00 , 153. szám

A magyar királyság idején a viski református egyház megközelítőleg 60-80 hektár földdel rendelkezett. A korabeli, archívumokban fellelhető dokumentumok alapján az is pontosan meg­határozható, hogy a településhez tartozó határ mely részén, milyen földterület volt egyházi tulajdonban. A földeket aztán államosították, az egyház vagyonát pedig megszüntették.

Később ismét fordult a történelem kereke. A kilencvenes évek közepén a törvények lehetővé tették a volt egyházi vagyon visszai­gény­lé­sét, és a viski református gyü­lekezet úgy határozott, hogy a templomi ingatlanok mellett a valamikori egyházi földekre is igényt tart. No, nem a teljes földvagyonra, az egyházvezetők mind­össze 10 hektárt szerettek volna vissza­kapni.

– A hivatalos ügyintézés évekig húzódott. Bár konkrét elutasítást nem kaptunk, de mindig volt olyan ok, ami miatt halasztódott a dolog – mondja Delényi István viski református lelkész. – Ez év nyarán jutottunk el odáig, hogy megkaptuk a különböző szintű-rangú engedélyeket, és neki lehetett látni a földparcella kimérésének. Persze ez sem ment könnyen, de szeptemberben erre is sor került.

– Hol sikerült „kiméretni” a visszaigényelt földet?

– Hét hektárt a község külső határában, a maradékot a volt kolhoz egy közelebbi területén. A régi időkben az volt a gyakorlat, hogy az adott község földterüle­tének legjobb minőségű, legjobb fekvésű földrészlegei voltak az egyház tulajdonában. A most kimért külső földrész nemigen sorolható ebbe a kategóriába, meglehetősen silány a minősége. Emellett távol is esik, négy-öt kilométerre fekszik, szomszédos a velétei földhatárral. A volt kolhozterületen a föld jobb minőségű, és itt egy kisebb állattenyésztő gazdaságot is szeretnénk kiépíteni.

– Mi célból vágnak bele a gazdálkodásba?

– A gyülekezet ingyen­kony­hát működtet, ezt szeretnénk ellátni élelmiszer-alapanyaggal: zöldséggel, búzával, tejjel, hússal. Szerettük volna még ősszel felszántatni a vetés alá készített földeket, de a bürokratikus huzavona miatt erre most már csak tavasszal kerül sor. Jelenleg egyébként valamennyi földterületét bérli a gyülekezet. A mezőgazdasági földek esetében ez elfogadható, azt viszont nehezményezzük, hogy a templom és a parókia telkét nem tudjuk az egyház tulajdonába vonni, sem örökös használat, sem magántulajdon jogcímén.

- nagy-