Németh Zsolt a nemzetpolitikáról

2004. április 23., 10:00 , 171. szám

Németh Zsolt pénteken Pécsett kijelentette: a határon túl élő magyar kisebbségek védelme, kulturális és gazdasági felemelkedése szempontjából az autonómia jelenthet tartós megoldást, Magyarország nemzetpolitikájának ezt az irányvonalat kellene követnie az Európai Unióban.

"A kormányzatnak összhangot szükséges teremtenie a szavak és a tettek között, hogy új lendülettel, határozottan léphessen fel a kisebbségek érdekében" – hangoztatta a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke a témában tartott sajtótájékoztatón.

Szavai szerint az ország nemzetpolitikája megtorpant, sem az autonómia, sem a kettős állampolgárság kérdésében nincs elmozdulás, nincs egyetértés, sőt a napokban olyan lépés is történt, amely a kormánynak a külföldi magyarsághoz való viszonyát kérdőjelezi meg. Felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány vonakodik kifizetni a határon túli oktatási és nevelési támogatás tavalyi összegét arra hivatkozva, hogy az egy tanévre és nem naptári évre szól – jelentette az MTI.