Új szakok indulnak a Rákóczi főiskolán

2004. július 9., 10:00 , 182. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, ahol a választható szakok száma idén majdnem megduplázódott, július 15-ig várják a felvételizni szándékozó diákok jelentkezését. A felvételivel kapcsolatos tudnivalókról dr. Soós Kálmán rektorral beszélgettünk.

– Idén nyolc új szak, illetve szakpár indul a főiskolán. A felvételi hirdetés megjelenését követően többen érdeklődtek, hogy mi a különbség pl. a magyar-ukrán, illetve ukrán-magyar képzés között.

– Az ukrajnai felsőoktatásban a képzés többlépcsős. A felsőoktatási intézmények a negyedik évfolyam sikeres elvégzése után ún. bakkalaureus minősítésű diplomát adnak hallgatóiknak. Aki a mi főiskolánkon 4 év után "Diplom Bakkalaureus" oklevelet kap, az a választott főszakirányban taníthat, azaz például az ukrán-magyar szak esetén ukrántanárként dolgozhat. Az ötödik év sikeres elvégzésével a hallgató mindkét szakon tanári diplomát szerez, "Diplom Specialist" minősítéssel.

– Mi a különbség a "Diplom Bakkalaureus" és a "Diplom Specialist" minősítés között?

– A bakkalaureus az egyetemi képzés első, alapfoka. A specialist minősítés az ukrajnai törvények, illetve az ukrán–magyar ekvivalencia-szerződés szerint egyetemi fokozatú diplomát jelent, ami egyenértékű pl. az Ungvári Nemzeti Egyetem által kiadott diplomával.

– Akkor viszont az Önök intézménye miért főiskola és nem egyetem?

– Az egyetem olyan felsőoktatási intézmény, amely doktori iskolával rendelkezik. A Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola nem működtet ilyen képzést, ugyanakkor az általa kiadott diploma egyetemi szintű.

– Milyen formában zajlanak a felvételi vizsgák: szóban vagy írásban?

– A tanítói, óvodapedagógiai szakon készségfelmérő alkalmassági vizsgákra kerül sor, megfelelt/nem felelt meg minősítéssel. A tanári szakokon magyar tollbamondás jelenti az alkalmassági vizsgát, amelyet az iskolákban alkalmazott 12-es pontrendszer szerint értékelnek. Idén annyi változás történt, hogy a tesztformájú írásbeli vizsgáknál nincs meghatározva a minimálisan elérendő ponthatár, így mindenki részt vehet az azt követő szóbeli vizsgán. A végső pontmennyiség az összes vizsgán (alkalmassági, teszt, szóbeli) elért pontszámokból adódik össze. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség tantárgyi vetélkedőin szerzett pontok az érintettek esetében szintén hozzáadódnak a felvételi során gyűjtött pontokhoz.

– A főiskolán ez évtől költségtérítéses (fizetett) képzési formában is lehet tanulni. Mit jelent ez?

– A költségtérítéses képzés a klasszikus egyetemeken bevált forma. Az elmúlt évben többen jelezték, hogy lehetőség szerint részt vennének fizetett főiskolai képzésen. Mivel pedig ebben az évben az intézmény költségvetési hiánya magasabb a korábbi évekhez képest, célszerűnek tartottuk meghirdetni ezt a lehetőséget. Mint közismert, a felvételi vizsgák célja felmérni a diákok tudásszintjét. Az eredményeket tekintve a jelentkezők egy része nem üti meg azt a szintet, hogy felvételt nyerjen a főiskolára, de teljesítménye alapján feltételezhető, hogy képességei fejleszthetők. A költségtérítéses képzési formával, a rendelkezésre álló licenziós keretszámon belül, ezeknek a diákoknak adunk esélyt arra, hogy kipróbálják, képesek-e helytállni a főiskolai képzésben.

– Tandíjak?

– A főiskola éves tandíjai jóval alacsonyabbak lesznek, mint a Kárpátalján jelenleg működő felsőoktatási intézményeké. Fontos tudnivaló továbbá, hogy az első tanulmányi év végén a megfelelő eredményt felmutató költségtérítéses hallgatók lehetőséget kapnak a térítésmentes tanulásra.

– Mit tanácsol a felvételizőknek?

– Éljenek azzal a lehetőséggel, hogy a törvény szerint több intézménybe és ezen belül több szakra is jelentkezhetnek. Ha egy diák pl. biológus szeretne lenni, akkor nyújtsa be jelentkezését a biológia-földrajz, földrajz-biológia, illetve kertészmérnöki szakokra is, mert a felvételi vizsgák azonosak, esélyei viszont nőnek a bekerülésre. Teljesen különböző szakirányokkal viszont nem érdemes próbálkozni (pl. óvodapedagógia, földrajz-biológia, matematika-informatika), mert ezzel csak elaprózzák az erejüket, figyelmüket.

-farkas-