A kajszi szüreteléséről néhány szóban

Július a gyümölcsösben

2004. július 16., 10:00 , 183. szám

A kajszi az utóérő gyümölcsök közé tartozik, ugyanakkor annak a gyümölcsnek, amelyik nem a fán érett be, nem lesz ugyanolyan az íze és zamata, mint amelyik teljes érettségét a fán érte el. Gyakran előfordul viszont, hogy a gazda a fa alól kénytelen összeszedni a gyümölcs nagy részét, ha sokáig késlekedett a szürettel. A tapasztalatok szerint a 80%-os érettségi állapotú gyümölcsnél várható megfelelő utóérés. A gyümölcs akkor tekinthető szedésre érettnek, ha alapszíne már világossárga. Ilyenkor a termőnyársról könnyedén leválik, az ujjak nyomásának nem enged, ugyanakkor nem is kőkemény tapintású. Teljes érettségi állapotát a kajszi akkor érte el, ha a fajtára jellemző a színe, a csúcsán és az alján nyomásra enged. Ekkor már lekvár készítésére alkalmas.

A kajszi fokozatosan érő gyümölcs, ezért 2-3 napos időközönként részletekben, 4-5 ízben szedjük. A gyümölcsöt enyhe csavarással választjuk le a fáról. A kajszi esetében is alkalmazható a rázvaszedés. Ennél a betakarítási módnál döntő a gyümölcs érettségi állapota. Minél érettebb, annál nagyobb mértékben és könnyebben sérül a gyümölcs. A rázvaszedésnél döntő, hogy milyen adottságai vannak a fának. A fiatal, ritka koronájú fák esetében alacsonyabb a gyümölcssérülés veszélye. Viszont az idős, sűrű koronájú, sok száraz ággal rendelkező fákról lerázott gyümölcs nagyobb százalékban sérül a zuhanás vagy már a kilengés pillanatában.

A sudár nélküli koronaformák esetében az ütközés és a sérülés lehetősége jóval kisebb. A koronaforma adottságainál fogva, a jobb fényviszonyok miatt a termőgallyak nem száradnak el, ezért jóval alacsonyabb a száraz ágak okozta sérülések veszélye.

Mindezekből nyilvánvaló, hogy a szüretelés módját a fáink adottságaihoz kell igazítanunk, elkerülendő a szüretelés közbeni gyümölcssérülést. Ha olyan fáink vannak, amelyeknél a sérülés lehetősége magas, illetve ha tárolni szeretnénk a gyümölcsöt, nem ajánlott a rázvaszedés.

Akik most telepítenek új gyümölcsöst, vegyék figyelembe a termesztési célt és a szüretelés tervezett módját.

M. B.