Magyar kisebbségi kémtörténet

Határon túli magyarokra vonatkozó adatokat szivárogtattak ki

2005. augusztus 26., 10:00 , 241. szám

Egy kémkedéssel gyanúsított magyar házaspárról cikkezik ezekben a napokban a Magyar Nemzet. A lap értesülései szerint Sz. I. és férje a román hírszerzésnek dolgozott.

Az ügy pikantériája, hogy Sz. I. a magyar titkosszolgálatok szerint intim kapcsolatba került a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) azóta már leköszönt vezetőjével, továbbá ennek a kormányzati ciklusnak egy volt és egy jelenlegi miniszterével - írja az mno.hu. Ezt szerintük számos más információn kívül telefonlehallgatási jegyzőkönyvek tanúsítják.

Sz. I. korábban a HTMH-nál vállalt munkát, és így került bensőséges viszonyba főnökével, de az intézményen keresztül vette fel a kapcsolatot a kormányzati szereplőkkel is.

Bálint-Pataki József, a HTMH egykori elnöke megdöbbentőnek és felháborítónak tartja, valamint határozottan visszautasítja, hogy bármi köze is lenne a kémtörténethez. A Magyar Nemzet szerint ugyanakkor a HTMH-ban nyílt titok volt a vezető viszonya a hölggyel.

A lap birtokába került adatok szerint a kémügyben érintett házaspár egyik tagjának a HTMH nemrég távozott elnöke éveken át irodát és azzal járó infrastruktúrát biztosított. Sz. I. férje korábban az RMDSZ-ben is fontos pozíciót töltött be. Markó Béla román miniszterelnök-helyettes az Index című internetes portállal annyit közölt, pártja már december-január folyamán megszakította a kapcsolatot Sz. I. férjével. - Mondjuk úgy, hogy nem tartottunk igényt a munkájára - fogalmazott Markó.

A magyar titkosszolgálat vezetői állítólag büntetőeljárás megindítását is fontolgatták a gyanú szerint a román hírszerzésnek dolgozó Sz. I.-vel és férjével szemben, de végül úgy döntöttek, hogy a lényegesen gyakrabban alkalmazott úgynevezett kiszorítást alkalmazzák velük szemben. Azóta azonban kiderült, hogy a házaspár jelenleg is Magyarországon él, sőt a férj letelepedési engedélyt is kapott a magyar hatóságoktól, ő ugyanis román állampolgár - írja a lap.

A Magyar Nemzet információi szerint Sz. I. korábban kabinetvezetője volt a bukaresti oktatási államtitkárnak (ezt a tisztséget akkor az RMDSZ jelzése alapján egy magyar nemzetiségű ember töltötte be). A hölgy a HTMH-ban a határon túli oktatási intézményekkel való kapcsolattartást biztosította. Egykori munkatársai szerint az volt a nem hivatalos feladata, hogy "lassítsa" a pénzek átutalását, valamint az, hogy a magyar költségvetési pénzeket olyan román állami egyetemekhez csoportosítsa, amelyek magyar nyelven is oktatnak.

A lap állítólag több forrásból is olyan információkhoz jutott, amelyek akár kémtevékenységre is utalhatnak. Így például a Magyar Nemzet értesülése szerint a magyar közigazgatási adatbázisból valahogyan kijutott Romániába és Ukrajnába az összes magyarigazolvány-tulajdonos személyi adata.

A lap emellett említést tesz olyan, Romániában folyó perekről, amelyekben a román hatóságok csak Magyarországról beszerezhető, nem nyilvános kuratóriumi jegyzőkönyveket és magyar közalapítványi fejlécet viselő leltári íveket mutattak be állításuk igazolására. Ezeket a pereket magyar költségvetési támogatásból megvásárolt javak kapcsán indították különféle román állami hatóságok határon túli magyar civil szervezetek ellen.

A magyar sajtó valamivel később azt is nyilvánosságra hozta, hogy a Szatmári házaspárról van szó a kémsztoriban. A férj, Szatmári Tibor azonban úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy feltehetően a magyar belpolitikai csatározások miatt keverték nevüket az ügybe. Mint kifejtette, a Magyar Nemzet írása több részigazságra alapuló rágalom. Felesége szignója valóban Sz. I., valóban dolgozott a HTMH-nál, amelynek legutóbbi elnöke valóban leköszönt posztjáról. Az is igaz, hogy felesége korábban munkakapcsolatban állt a magyar kormány egyik volt, illetve egyik jelenleg is hivatalában lévő miniszterével. Az összes többi, esetleg rájuk vonatkozó állítás rágalom - hangsúlyozta.