Cselekvési terv az elnöktől

Viktor Juscsenko 15 pontja

2007. április 13., 10:00 , 326. szám

Tizenöt pontos cselekvési tervet fogalmazott meg az államfő a kialakult helyzet rendezésére, melyet most Viktor Janukovics kormányfő csapatának kell megvizsgálnia - ezt Viktor Juscsenko közölte kedden külföldi újságírókkal találkozva.

Az elnök arra az újságírói kérdésre válaszolva szólt a kompromisszum kialakítását célzó kezdeményezéséről, amely azt tudakolta, későbbi időpontra halasztható-e a parlamenti választás. Juscsenko rámutatott: abban állapodtak meg Janukoviccsal, hogy nem hozzák nyilvánosságra a terv részleteit, amíg a felek ki nem alakítják előzetes álláspontjukat.

Az államfő szerint javaslatai három részből tevődnek össze. Az első rész azoknak a folyamatoknak az általános megfogalmazását adja, amelyek a parlamenti krízishez vezettek, valamint megkísérel minden fél számára elfogadható formába önteni egy sor jogi kérdést; köztük az elnöknek a parlament feloszlatására vonatkozó rendeletét is. A második rész azoknak a kompromisszumoknak a megfogalmazása, amelyeket a parlament feloszlatásáról hozott rendelet kontextusában szükséges meghozni - fogalmazott Juscsenko. Hozzátette: el kell fogadni egy sor jogszabályt és döntést, melyek helyreállíthatják a hatalmi egyensúlyt, ki kell alakítani az ellensúlyok rendszerét, azokat a mechanizmusokat, amelyek a jövőben megelőzhetnék az alkotmányellenes parlamenti többség kialakításából következő helyzeteket. A harmadik részbe sorolta Viktor Juscsenko a vezető parlamenti erők közötti konzultációk felújításának szükségességét. Az elnök hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a politikai erőket bevonják a rendezési folyamatba, hiszen, mint fogalmazott, azt később nekik kell kivitelezniük.

Az államfő leszögezte: nem lát alapot arra, hogy szóba kerüljön az előrehozott elnökválasztás lehetősége, ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy megváltozzék az előrehozott parlamenti választás időpontja. (Kárpátalja/korespondent.net)