Az EU engedményeket tesz

Megállapodás a schengeni vízumról

2007. június 29., 10:00 , 337. szám

Az Ukrajna és az Európai Unió együttműködésével foglalkozó tanács Luxemburgban lezajlott ülését követően aláírták a vízumrendszer bizonyos fokú enyhítéséről szóló megállapodást. A dokumentum szerint ötéves ingyenes vízumokra jogosultak többek között a hivatalos delegációk tagjai, az újságírók, az üzletemberek, a tudósok, olyan állampolgárok, akiknek családtagjai vagy közeli rokonai élnek az Európai Unió valamelyik tagországában. Ugyancsak ingyenesen igényelhetnek, igaz, rövidebb időre szóló vízumot a nyugdíjasok, a fogyatékkal élők és az őket kísérő személyek, a gyógykezelés céljából külföldre utazók, a 18 év alatti gyermekek, az egyetemisták és főiskolások, a nemzetközi sportversenyek résztvevői, tudományos, kulturális együttműködésben érdekelt személyek és a nemzetközi szállítmányozók. Mindenki más 35 euróért válthatja majd ki a schengeni vízumot. Arról minden konkrét esetben a konzulátusok döntenek, milyen időtartamra adják meg a kérelmezőnek a vízumot és hányszori beutazásra adnak engedélyt. A dokumentum szerint a vízumkérelmek elbírálása nem haladhatja meg a 10, indokoltan sürgős, rendkívüli esetben pedig a 2 napot. Elutasítás esetén az eddigi gyakorlattól eltérően a jövőben a konzuli szolgálatoknak magyarázattal kell szolgálniuk, és lehetőség lesz az elbírálás megfellebbezésére is.

Azonban a vízumrendszer enyhítéséről szóló egyezményt még ratifikálniuk kell az uniós tagállamoknak és az ukrán parlamentnek is. Az ukrán külügyminisztérium abban bízik, hogy a megállapodás legkésőbb 2008. január 1-jétől érvénybe lép. Az egyezmény nem terjed ki Dániára, Írországra és Nagy-Britanniára.

Elvi megállapodás született továbbá arról, hogy a határ menti területeken, a határtól 50 kilométeres térségben élők vízum nélkül is beutazhatnak majd a szomszédos országba 50 kilométeres körzetben.

Az egyezmény külön fejezetben kezeli az illegális migráció kérdéskörét. Ezentúl azokat a menekülteket, akiket az unió területén tartóztatnak fel, s bizonyítani tudják velük kapcsolatban, hogy az ukrán határszakaszon keresztül jutottak be, azonnal visszatoloncolják Ukrajnába. Mint azt Arszenyij Jacenyuk külügyminiszter elmondta, az Európai Bizottság még az idén 10 millió euróval fogja támogatni Ukrajnát új menekülttáborok építése és a már meglévők felújítása céljából. Jövőre pedig ugyanerre a célra további 30 millió eurót folyósít Brüsszel.

B. J.