Stadion- és csatárgondok Ungváron

A Zakarpattya ismét az élvonalban

2007. július 13., 10:00 , 339. szám

A péntektől hétfőig tartó nyitófordulóval kezdetét veszi a sorrendben immáron 17. ukrán élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2007-2008-as idénye. Az elitmezőnynek negyedszer nekivágó Ungvári Zakarpattya két év után váltott ismét jegyet a legjobbak közé. Hogy a mostani tagság mennyire lesz tartós, az nagyon sok mindentől függ, de a pénztől mindenképpen. A csapat felkészülése, indulása körül még mostanra is nagyon sok a kérdőjel, kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a Zakarpattya háza táján annyi a biztos, hogy semmi nem biztos...

Itt van például az élvonalbeli szereplést illetően talán legfontosabb ,,kellék", a stadion ügye. Az utóbbi években komoly felújításon átesett ungvári Avangard stadion még mindig nem felel meg az élvonalbeli követelményeknek. A leginkább emlegetett hiányosságok - villanyvilágítás, a gyepszőnyeg fűtése és a biztonságos játékoskijáró kialakítása - mellett még számos előírásnak nem felel meg a 11 ezer nézőnek helyet biztosító aréna. Mindezek ellenére a Hivatásos Liga licencadó testülete - lapzártánkkal egyidőben - minden bizonnyal rábólint majd arra, hogy 2007 nyarán és őszén mégiscsak rendezhessenek itt élvonalbeli bajnoki mérkőzéseket. Az igazi gondok azonban a stadion üzemeltetése és bérlése körül merülnek fel. A klub ugyanis nem tulajdonosa, csak bérli a történelmi szempontból is az országszerte ismert stadiont (15 éve az ukrán nemzeti válogatott itt játszotta első hivatalos mérkőzését Magyarország ellen - a szerk.). Szerhij Petrusz, az Avangard stadion igazgatója kedden, vagyis a hazai bajnoki idénynyitó előtt négy nappal lapunknak adott nyilatkozata hallatán enyhén szólva is bizonytalannak tűnik az élvonalbeli szereplés.

,,Az idei esztendő tavaszi idényére lekötött bérleti szerződésben foglaltak közül gyakorlatilag egyetlen pontot sem tartott be a klub - mondta az igazgató. - Egész márciusig visszamenőleg tartozása van az egyesületnek a stadion felé. Kis túlzással azt is mondhatnám, hogy a megyei bajnokság hazai mérkőzéseit az Avangard stadionban rendező Ungvári FC-től több bevételünk származott, mint a Zakarpattyától. Ezek után nem tudom, milyen garanciákkal vághatunk neki az eddigieknél lényegesen több anyagi kiadást igénylő élvonalbeli szereplésnek. Mivel szombaton mindenképpen bajnoki találkozót kell rendezni, kényszerből egyelőre július 15-ig állapodtam meg a klub vezetőivel a stadion használatát illetően, a további együttműködés pedig bizony meglehetősen kérdéses."

Visszatérve a csapathoz, az alig néhány napig tartó nyári szabadságot követően a Zakarpattya a Krím félszigeti Szevasztopolban hangolódott rá a bajnokságra. Mint azt Ivan Sic csapatvezető lapunknak elmondta, a felkészülés viszonylag jól sikerült.

Ami a keret összetételét illeti, csak csütörtökre lesz végleges játékoslista, de a csapatvezető annyit már elárult, hogy több új játékost - köztük külföldi labdarúgókat - is igazolnak. Szükség is lesz az erősítésre, hiszen a már tavasszal sem foglalkoztatott Kopolovec mellett távozik a csapattól a kölcsönben lévő gólerős Jurij Celih is, akinek a játékosjogával az FK Harkiv rendelkezik. Petro Kuslik vezetőedzőnek így csatárgondjai lehetnek, hiszen jelen állás szerint ezen a poszton igazából csak Bundas és Burij bevethető.

(tamási)

Péntektől hétfőig tart az idénynyitó

A hivatalos bajnoki idénynyitót a babonákban nem hívő Zaporizzsjában tartják július 13-án pénteken, amikor is a helyi Metalurg a Kárpáti Lvivvel találkozik. Másnap, szombaton az ungvári Avangard stadionban 17 órától (k.-e.i.sz.) rendezik az Ungvári Zakarpattya-Tavrija Szimferopol mérkőzést. Ugyanezen a napon kerül sor még a Metaliszt Harkiv-Naftovik Ohtirka, Dnyipro-Krivbász és a Vorszkla Poltava-Zorja Luhanszk találkozókra. Vasárnap lesz az ősz rangadójának is beillő Sahtar Donyeck-Dinamo Kijev csúcstalálkozó, illetve az Arszenal Kijev-Metalurg Donyeck párharc. Hétfőre is marad egy mérkőzés, a Csornomorec Odessza-FK Harkiv 90 perce zárja az első forduló programját.

(felvégi)