Listák és jelszavak

2007. augusztus 17., 10:00 , 344. szám

Lezajlottak a választáson részt venni szándékozó pártok kongresszusai, ahol programokat és főleg listákat fogadtak el. A programokat csak az igen elszánt elemzők olvassák el, ha ilyen értelmű megrendelést kapnak, mivel ezek a dokumentumok szinte semennyire nem befolyásolják a választásokat. A választók néhány egymondatnyi hosszúságú üzenetet tudnak befogadni. Egy-egy jól eltalált lózung tehát fél siker lehet a választásokon. Illetve katasztrófa, ha a győzelem után a nép a jól megjegyzett jelszó miatt nem felejti el a teljesítetlen választási ígéretet.

A döntéseket - mind a stratégiákat, mind a taktikákat - emberek hozzák, nagyrészt aszerint, hogyan alakulnak a szereplők közötti erőviszonyok. A listák épp ezért sokatmondóak és fontosak.

A Régiók kongresszusa volt az első. Jól megjegyezhető választási szlogent egyelőre nem produkáltak. Eddigi megnyilvánulásaik alapján megpróbálják majd a stabilitást, nyugalmat, kiegyensúlyozottságot sugározni a mérsékelt keleti orientáció mellett.

A lista körüli intrika az Ahmetov-Janukovics meccs állásának leméréséről szólt. Ennek nem az volt a lényege, hogy Janukovics első és újdonsült fegyverhordozója, Sufrics az 5., hanem hogy a lista bejutó részén hogyan osztozott a két donecki nehézsúlyú. A hozzáértők szerint Ahmetov a bejutó helyek felére tudta odatenni az embereket, míg a többin Janukovics, Kljujev, Azarov, Firtás és mások osztoznak. Ahmetov megnövekedett befolyását jelzi az is, hogy az ő jobbkeze Kolesznyikov lett, a régiósok kampányfőnöke. Említést érdemel, hogy a narancsos dezertőrök nagyobb része nem kapott bejutó helyeket. A csatlakozó apróbb pártok, mint Kinah vállalkozó pártja kénytelen egy-két hellyel beérni.

A következő közgyűlést a bjutosok tartották. A párt forradalmi lendületét az Ukrán Áttörés jelszava hivatott szimbolizálni. A kampányt egy népszavazási kezdeményezés formájában próbálják majd végigvinni. Hogy mennyire lesz vonzó az alkotmánymódosító népszavazás ötlete (copiright by Kucsma-Medvedcsuk), majd az idő megmutatja. A lista tartalma itt nem járt izgalmakkal, mert azt már többször közzétették. A bejutó részt a hűségesnek bizonyult régi képviselőkkel töltötték fel a régi sorrendben. Az üresedéseket néhány társutassal töltötték fel, mint a szocialistáktól átállt Vinszkij, vagy a hozzájuk csatlakozott Pinzenik. A kongresszuson mindenki bjutos jópofaságokkal dekorált fehér pólót viselt, nem beszélve a vezér stilizált népviselet-öltözetéről. A bjutos kongresszus látványterve mindenesetre teljesen nyugatosra sikerült olyan értelemben, hogy a tévénézőknek volt szánva.

A nasa ukrajnás kongresszus is show-szerűen volt megtervezve, csak itt a központi figura Juscsenko volt. Nyitotta-zárta a gyűlést, és az alaphangot is ő adta meg a képviselői mentelmi jog és privilégiumok megnyirbálása formájában. Ez, az egyébként szintén Kucsma által behozott téma népszerű a tömegek körében, de hogy mennyire alkalmas mozgósításra, az más kérdés.

A gyűlést a Majdan-nosztalgia lengte be, illetve a tudatos erőfeszítés az akkori lendület és lelkesedés megidézésére. Az újra energikus Juscsenkón túl ez főleg a listavezető Lucenko feladata lesz, aki a szóhasználat élességében Julijával konkurálva aprította Janukovicsékat és az "áruló" Morozt.

A nasa ukrajnás lista több szempontból is érdekesre sikeredett, amelyek közül itt most kettőt jelzek. Az egyik a Porosenko-féle "szeretett barátok" háttérbe szorítása. A nemzetbiztonsági tanács egykori elnöke nem is került (saját döntése alapján) a listára, még egy példával szolgálva arra, mennyire hullámvasútszerű az ukrán politikusok pályája.

A másik, hogy mennyire keveset kaptak a csatlakozó jobboldali kispártok. Vezetőik ugyan bejutó helyeket foglaltak el, de ez inkább személyes politikai túlélésükről szól, mint pártjaikról. Juscsenko világosan jelezte, hogy azoknak be kell olvadniuk a pártba, amely most még elnöki megablokknak számít.

Sz. K. M.