Az olcsó mobiltelefon esete

2008. január 11., 09:00 , 365. szám

Manapság egyre olcsóbban lehet hozzájutni a különböző üzletekben a mobiltelefonokhoz, de így is akad olyan, aki inkább "kéztől" vásárol ilyen készüléket. Sajnos, azonban az ilyen esetek nem mindig mentesek a különböző problémáktól: hol a készülék hibás, hol pedig kiderül, hogy lopott. Történetünk is egy ilyen esetet mutat be mindnyájunk tanulságára: vigyázzunk, ha mobilt vásárolunk!

Egy beregszászi járási faluban történt meg a következő eset. 2007 októberében délután fél egy körül bement egy középkorú férfi egy helyi bárba, s ott az ismerős pultosnak eladásra kínált egy mobiltelefont. A vásárlójelölt megkérdezte, hogy milyen a készülék, mire azt a választ kapta, hogy jónak jó, csak egy kicsit drága. Egy Samsung márkájú telefont vett elő, s 700 hrivnyát kért érte. A vásárló egy kicsit sokallta az árat, majd felhívta egy ismerősét, aki ugyanolyan telefont vett azelőtt, de csak 600 hrivnyáért, így ő sem akart kifizetni érte többet. Alkudozásba kezdtek, végül kiegyeztek 530-ban. Az eladó átvette a pénzt, majd távozott. Aznap este három férfi érkezett a pultoshoz, s megkérdezték tőle, hogy vett-e a nap folyamán egy bizonyos márkájú mobiltelefont. Amikor azt a választ kapták, hogy igen, akkor az egyik férfi elővette a rendőrigazolványát, s tájékoztatták arról a vásárlót, hogy egy kicsit el kell beszélgetniük. Megkérdezték, hogy pontosan hogyan és mikor, kitől vásárolta a készüléket, ismeri-e, s ha igen, mióta az illetőt. Amikor azt kérdezték, nem gondolta-e, hogy esetleg lopott a készülék, mert például nem volt hozzá töltő, azt válaszolta, hogy nem, hiszen lehetségesnek vélte azt, hogy a telefon kredites, s azért akarták eladni. Ekkor visszaadták a pénzét, s megmutatták neki azt a feljelentést, amit egy nő tett, amikor ellopták a mobiltelefonját. Úgy jutott a rendőrség a lopott készülék nyomára, hogy GPRS-en keresztül bemérték. Jegyzőkönyvet vettek fel, aláírták és -íratták két tanúval, akik tanúsították a pénz visszaadását, s a lopott telefont a pultos átadta a rendőröknek.

Az ügy ezek után már a bíróságon folytatódik. Ha figyelembe vesszük a végkimenetelt, akkor még szerencsésnek is mondhatja magát a lopott telefont vásárló személy, mert bizony orgazdasággal is megvádolhatta volna a rendőrség, s jó ideig bizonygathatta volna a saját igazát. Summa summárum, ha alkalmi vételre kínálnak nekünk mobiltelefont, jól gondoljuk meg a dolgot, nehogy a rendőrséggel legyen utána "randevúnk".

Snitt