Vihar egy pofon körül

2008. január 25., 09:00 , 367. szám

Jurij Lucenko belügyminiszter minap felpofozta Leonyid Csernoveckij kijevi polgármestert, amiből váratlanul nagy, tanulságoktól sem mentes botrány kerekedett.

Január 18-án, a nemzeti biztonsági és védelmi tanács legutóbbi ülése után esett meg, hogy a két politikus egymásnak esett. Történt mindez akkor, amikor Viktor Juscsenko elnök már távozott a teremből, az ország vezetői közül számosan azonban még szemtanúi lehettek az esetnek. Ennek ellenére utólag meglehetősen nehéz rekonstruálni, mi történhetett valójában, a szemtanúk ugyanis, már csak hivatalukból kifolyólag is, túlságosan jól tudnak hallgatni. Akik mégis megszólaltak, meglehetősen különbözőképpen emlékeznek a történtekre.

Az eset előzményeihez tartozik, hogy a nemzeti biztonsági és védelmi tanács a földkérdésről tárgyalt azon a napon. Az Ukrajinszka Pravda internetes hírportál értesülése szerint az ülésen Csernoveckij megvádolta Lucenkót, hogy az fia börtönbe csukásával fenyegette meg őt, s cserébe földet kért a fővárosban. Az indulatokat az ülésen még sikerült megfékezni, az ülés után viszont már nem.

Kijev polgármestere néhány órával később nyilatkozatot tett közzé, amely arról tájékoztatott, hogy a belügyminiszter a vita során elvesztette a fejét és "barbár módon" Csernoveckijra vetette magát. A dokumentum leszögezi, hogy a polgármester a rendvédelmi szervekhez fordul az ügyben. "Ezt az urat a diliház vagy a börtön várja" - közölte többek között az áldozat bántalmazójára utalva.

Lucenko ezzel szemben hangsúlyozza, hogy Csernoveckij az elnök jelenlétében rágalmazta őt. Az ülést követően a polgármester állítólag megütötte Lucenko fájós térdét, mire az arcul ütötte ellenfelét (egyes verziók szerint egy másik, övön aluli ütés is "elcsattant"). Irena Kilycsickaja, a Kijevi Állami Közigazgatási Hivatal helyettes vezetője szerint a polgármestert ezután két óráig ápolták az orvosok. "Nem sajnálom a történteket, és úgy vélem, hogy ez egy férfias cselekedet, amelyet mindenkinek meg kell tennie, aki becsületes államban akar élni" - szögezte le álláspontját Lucenko, az állítólagos támadó.

Viktor Matcsuk, a Rivne Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke úgy emlékszik, hogy a dulakodásra a belügyminiszter karosszéke mellett került sor, ami arra utal, hogy mégiscsak a polgármester szólította meg Lucenkót. Ráadásul Matcsuk szerint Csernoveckij az ülésen tudatosan provokálta a belügyminisztert. "Az, akit állítólag felpofoztak, elégedett volt és nevetett" - tette hozzá a kormányzó.

Tény, hogy Csernoveckij valóban az ügyészséghez fordult, s kezdeményezte orvosi látlelet felvételét elszenvedett sérüléseiről. Az ügyből ezután pillanatokon belül országos botrány kerekedett. Az ellenzék, élén az "áldozattal" és a Régiók Pártjával azonnali vizsgálatot sürget, eseti parlamenti bizottság létrehozását ígéri, s a belügyminiszter azonnali menesztését követeli, míg Juscsenko államfő beérte annyival, hogy elrendelte az ügy alapos kivizsgálását.

A független szakértők e pillanatban szinte egybehangzóan úgy látják, hogy a fizikai összetűzésből politikailag is Lucenko kerülhet ki győztesen. Mint rámutatnak, Csernoveckijnak nem kellett volna annyit tetszelegnie az áldozat szerepében, inkább arra fektethette volna a hangsúlyt, hogy érzékeltesse: a viták megoldásának eszköze semmiképpen sem lehet az erőszak.

Mások némileg cinikusan azt állítják, a Csernoveckijnak lekent pofon akár kampánynyitó eseménynek is beillik. Sajtóvélemények szerint a jelenlegi polgármester népszerűsége - talán bizonyos ingatlanügyek miatt is - mára erősen megkopott. Az esetből reá háruló népszerűségért cserébe Lucenkónak érdemes eltűrni az esetleges további bonyodalmakat, mondják. Akár le is mondhatna tisztéről a belügyminiszter, hogy majd utcahossznyi előnnyel indulhasson a polgármesteri tisztségért a sokak szerint idő előtt, már a közeljövőben kiírandó választásokon. Mint hozzáteszik, a választók egy jelentős részének szemében a Majdan egyik legnépszerűbb vezére most ismét hősnek számít.

Íme, ennyit érhet egy jól irányzott pofon az ukrán politikában. Kár, hogy a kisemberek által naponta kapott pofonokkal senki sem törődik ennyit...

pszv