Övön aluli ütés Ukrajnának?

Gázügy: Jön a Déli Áramlat

2008. március 7., 09:00 , 373. szám

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében aláírta a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről szóló kormányközi megállapodást Veres János magyar pénzügyminiszter, valamint Viktor Hrisztyenko ipari és energiaügyi miniszter múlt csütörtökön a moszkvai Kremlben.

Oroszország a napokban már megkötötte a szükséges megállapodásokat Bulgáriával és Szerbiával, és Dmitrij Medvegyev - akkor még első miniszterelnök-helyettesként, a Gazprom igazgatótanácsának elnökeként - kijelentette: a legközelebbi jövőben megkezdődik a Déli Áramlat technikai részleteinek kidolgozása és maga az építkezés, amelynek költségeit mintegy 10 milliárd dollárra becsülik. A vezetéket moszkvai számítások szerint 2013-ban helyezik üzembe.

A Déli Áramlat - és a szintén épülő Északi Áramlat - célja a Gazprom Európába irányuló szállítási útvonalainak diverzifikálása, továbbá az, hogy a Gazprom jelentősen - a jelenlegi évi 150 milliárdról mintegy 200 milliárd köbméterre - növelni tudja a jelenleg csak a Jamal-Ukrajna vonalon Nyugat-Európába szállított gáz mennyiségét.

Magyarországra egész évben két irányból, Ukrajna és Ausztria felől érkezik földgáz. A fel nem használt gázt tárolókban tartják biztonsági tartalékként. Erre azért is szükség van, mert 2005 végén, amikor az oroszok nem tudtak megállapodni Ukrajnával a gáz árában, elzárták a csapokat. Emiatt Magyarországra is kevesebb gáz érkezett. A gáz 85%-a a Szövetség gázvezetéken keresztül érkezik Magyarországra.

A Déli Áramlat mellett tervben van egy másik, az Európai Unió által is támogatott, úgynevezett Nabucco vezeték, amely közép-ázsiai, főleg iráni gázt szállítana Európába. A magyar kormány szerint Magyarországnak mindkét gázvezetéket támogatnia kell. Szakértők úgy látják, szakmailag a kettő nem zárja ki egymást, s gazdaságilag is ez a jó.

Gereben Ágnes külpolitikai elemző viszont úgy látja, az egyezséggel főként Oroszország nyert. "Az biztos, hogy Oroszország fergeteges győzelmet aratott. Egyrészt megmutatta országnak és világnak, hogy a leendő orosz elnök milyen ügyes a diplomáciában. Erről eddig nem sokat tudtunk. Másrészt pedig iszonyatos övön alatti ütést kapott Ukrajna" - mondta. (Kárpátalja/MTI/mtv.hu)