Menesztették a vámparancsnokokat

2008. március 21., 09:00 , 375. szám

Az Ukrán Állami Vámszolgálat vezetője menesztette a Nyugat-Ukrajnai Regionális Vámparancsnokság és a hozzá tartozó - köztük a kárpátaljai - határállomások vámhivatalainak teljes vezető testületét.

Valerij Horoskovszkij, az országos vámszolgálat elnöke ezt a határátkelőkön keresztül átjutó csempészáruk egyre növekvő mennyiségével indokolta. Egyben Oleg Hojt nevezte ki az országos vámszolgálat nyugati regionális parancsnokságának vezetőjévé.

Az új főnök megbízatása azonban nem tart majd soká, a kádercserék ugyanis minden szinten kéthavonta ismétlődni fognak mindaddig, míg teljes felszámolásra nem kerül a vámhatóságok érintettsége a csempészbizniszben.

A döntés váratlan hidegzuhanyként érte az érintett vámtisztviselőket, kiváltképp pedig Olekszandr Morgunt, a Nyugat-Ukrajnai Regionális Vámparancsnokság alig egy hónapja kinevezett vezetőjét.

A döntés hátterében a gépjárműcsempészet terén nemrég feltárt, tömeges méretű visszaéléseket nevezték meg az illetékesek, s alighanem csak az i-re tette fel a pontot a minapi rekordfogás, amikor is a záhonyi vámosok több mint negyedmillió (!) doboz, zárjegy nélküli cigarettát találtak három Ukrajnából érkezett vasúti tehervagonban.