Az elnökválasztás kijevi időmérője, avagy a béna kacsa röpte

2008. április 11., 10:00 , 378. szám

A politikát rengeteg sporthasonlattal lehet illusztrálni, sőt, mivel a népszerű sportok részletei ismertebbek a politikai ügymenet sajátosságainál, hasznos is ezzel a módszerrel mélyíteni az érdeklődők tudását.

A Forma-1-es futamok előtt például az időmérő edzéseken dől el a rajtsorrend, ami erősen befolyásolja az esélyeket.

Az ukrán elnökválasztásokon is vannak ilyen előfutamok, az előzőnél például a munkácsi polgármester-választás játszotta ezt a szerepet. Úgy tűnik, a 2009-es futamnak a kijevi előrehozott polgármester-választás az első szabadedzése.

A versenypálya létrehozásához eldózerolták az ukrán jogrendszer maradékát. A parlament határozata a kijevi önkormányzat feloszlatásáról és új választások kiírásáról ugyanis egyértelműen törvénytelen volt. Nem elég ugyanis azt mondani, hogy a Koszmosz becenévre hallgató Csernoveckij főpolgármester nagyarányú ingatlanpanamákkal foglalkozik, hanem ezt bírósági döntésnek is alá kellene támasztania. Enélkül az egész maradék ukrajnai önkormányzati rendszer talaját veszti, hiszen ha nem kell bebizonyítani a polgármesterek, tanácselnökök vétkességét, akkor lehet testületet oszlatni nyakra-főre, Ungvártól Luganszkig, csak egy szituatív parlamenti többséget kell hozzá összehozni. Ezt sikerült elérnie Julijának.

Nem kizárt persze, hogy Koszmosz - polgármestertársaihoz hasonlóan - tényleg ingatlanpanamázik, de az ártatlanság vélelmének kiiktatása még tovább rongálja a jogrendet. Értik ezt azok is, akik a politikai célszerűség érdekében az ukrán jogállamiság egy maradék felépítményét planírozták el, és válaszoltak is a szemrehányásokra. Lényegileg azt, hogy a korrupt ukrán bíróságokon keresztül úgysem győzhet az igazság.

Ugyanezt válaszolta Koszmosz-Csernoveckij is, amikor arról faggatták: ő miért nem próbált a bíróságokon jogorvoslatot kapni a parlamenti önkénnyel szemben? A beletörődés igazi okai a közvélemény-kutatási adatok, amelyek szerint ő az esélyese a választásoknak. Merthogy panamázik vagy nem, de a havi segélyeket a nyugdíjasok pontosan kapják a polgármesteri hivataltól.

Koszmosz újraválasztását esetleg megnehezíthetné a parlament, ha menet közben változtatna a választási rendszeren olyan módon, hogy abszolút többséget írna elő a győzelemhez, ami kétfordulóssá tenné a küzdelmet, némi esélyt adva a második fordulóban a legerősebb ellenjelöltnek.

A legerősebb ellenjelölt a narancsosok - hivatalos nevükön demokratikus koalíció - közös jelöltje lenne. Ilyen azonban nincs, és nem is lehet, mivelhogy a koalíció gyakorlatilag felbomlott. Úgy tűnik, Timosenko elindítja az egyetlen megbízható fegyvertársát és emiatt Jolly Jokerét, Turcsinovot, akinek azonban nincsenek győzelmi esélyei. A nasások, miután Juscsenko még nem döntött, nem tudják, mitévők legyenek, de mivel épkézláb jelöltjük nekik sincs, úgyis mindegy. Ebben némiképp vigasztalhatja őket, hogy a hivatalos ellenzékük, Janukovicsék is esélytelen jelöltet állítottak Tabacsnik személyében.

Lehetséges, hogy az elnök a második legnépszerűbb jelöltet, V. Klicskót, a bokszolót fogja támogatni. Az hivatalosan a Klicsko Blokk nevű tömörülés élén már be is jelentette indulását némi eséllyel, ha lenne második forduló.

Úgy tűnik tehát, hogy Julija tovább élezte a feszültséget koalíciós partnereivel és tovább rombolta az ukrán jogrendet csak azért, hogy Koszmosz diadalmasan megerősítse magát a polgármesterségben. Ennyire azonban nem egyértelmű a helyzet, mert a testületet is újraválasztják. Itt nagy valószínűséggel érvényesülni fognak a népszerűségi indexek Julija irányába mutatott kilengései. Városi tanácsi többség nélkül pedig még Kijev polgármestere is csak egy béna kacsa.

Apropó, béna kacsa. Az eredeti, az amerikai leszállt Kijevben és megígérte, hogy behúzza Ukrajnát a NATO-ba. Az orosz elnök azonban lecseréli egy szerényebb miniszterelnökire eddigi elnöki hivatalát, de így is ereje teljében van, így megakadályozta ezt. Hivatalosan persze a németek, franciák, magyarok (nem mintha számítottak volna) véleménye érvényesült, akik szerint Ukrajna még nem elég érett a partnerségre, vagyis az előkészítő tagságra. Ami igaz ugyan, de az orosz "gázmedve" rosszallása volt a döntő, ami miatt mégis a Nyugatot eláruló gyáva nyusziknak kell tekinteni az említett európai "nagyhatalmakat". A hivatalos Ukrajna azonban jó képet vág, mosolyog Sarkozyre, Merkelre, Gyurcsányra, mintha a "majd egyszer talán" ígéret hatalmas külpolitikai siker lenne.

SZ.K.M.