Új ukrán-román határátkelők nyílhatnak

2008. április 18., 10:00 , 379. szám

Új határátkelők és egy konzuli iroda nyitásáról tárgyalt a napokban a Megyei Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese és Románia csernyivci főkonzulja.

A Volodimir Hoblik megyei közigazgatási alelnök és Romeo Sandulescu, Románia Csernyivci Főkonzulátusának vezetője közötti megbeszélésen elhangzott, hogy a főkonzul a Técsői és a Rahói járásban több helyszínt is megtekintett, amelyek alkalmasak lehetnének újabb ukrán-román határátkelők nyitása szempontjából. Ezek közül az egyik legalkalmasabbnak a técsői járási Bila Cerkva község tűnik. Az Aknaszlatina-Máramarossziget közúti határállomással kapcsolatban elhangzott, hogy a román fél előreláthatólag május közepére elvégzi a szükséges felújításokat. Mint ismeretes, a múlt év januárjában megnyitott átkelőt a Tisza-híd balesetveszélyessé válása miatt az ősz elején lezárták. A tárgyalófelek arról is megegyeztek, hogy folytatják az egyeztetéseket a Taracköz-Sziget vonatjárat újraindítását illetően.

A határátkelőkkel kapcsolatban Volodimir Hoblik leszögezte, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a 2012-es labdarúgó Eb-re megnyíljanak az új terminálok, mégpedig olyan kivitelben, amely megfelel az EU által megkövetelt szabványoknak és igényeknek.

Szóba került továbbá, hogy mindkét fél javára szolgálna, ha mielőbb tető alá lehetne hozni egy técsői székhelyű román konzuli iroda felállítását, s talán egy ungvári főkonzulátus ügye sem lenne reménytelen.

Ismeretes, hogy a kárpátaljai lakosoknak jelenleg ügyes-bajos ügyeikkel egészen Csernyivcibe kell utazniuk, mivel ott üzemel a legközelebbi román főkonzuli hivatal.