Mit tegyünk, ha a bíróság nem adja ki a határozatot?

2010. június 4., 10:00 , 490. szám

"A bíróság a javamra döntött egy peres ügyben, de a határozatot még most, hetekkel később sem adták ki, pedig számtalanszor sürgettem az illetékeseket. Mit tegyek ebben a helyzetben?"

- A polgári eljárási törvénykönyv (PET) értelmében a bírósági döntés másolatait a perben résztvevő személyeknek adják ki kérésükre legkésőbb öt nappal a döntés kihirdetése után (a PET 222. paragrafusa értelmében). A bíróság határozata a fellebbezési határidők lejártával emelkedik törvényerőre, azaz tíz nappal a határozat kihirdetése után vagy a fellebbviteli eljárás lezárultával - amennyiben történt fellebbezés az ügyben (a PET 223. paragrafusa értelmében). Ily módon a bírósági határozat törvényerőre emelkedése független attól, hogy azt kézhez kapták-e az eljárásban résztvevő személyek.

A határozat másolatának kiadási folyamata meggyorsítható, ha az érintett személy kérvényben sürgeti a kiadást a bírósági kancellárián. Célszerű megőrizni a benyújtott kérvény egy másolatát, rajta a kancellária átvételt igazoló "eredeti" bejegyzésével. Sajnos, ha az olvasó korábban csak szóban kérte a bírósági hivatalban a határozat másolatának kiadását, ezt utólag már lehetetlen bizonyítani. Amennyiben a bíróság a kérvény benyújtását követő öt napon belül sem adja ki a határozat másolatát, a polgárnak jogában áll megalapozott panaszt tenni a bíróra a bíróság képviselőjénél vagy a megfelelő minősítő bírósági bizottságnál.

"Amennyiben a gyermek külföldre utazását engedélyező, közjegyző által kiadott engedélyben szerepel a külföldi országban való tartózkodás pontos kezdeti és végső dátuma, utazhatok-e külföldre a gyermekkel ennek az okmánynak a birtokában máskor is? Például, ha az okmányban a 2009. december 20. és 2010. december 20. közötti időszak van megadva, utazhatok 2010. március 3-án?"

- Igen, bármikor utazhatnak, miután a gyermek utazására vonatkozó, közjegyző által hitelesített engedély az abban megjelölt teljes időszakra érvényes, amiről a közjegyző bejegyzést eszközölt a maga nyilvántartásában, és hitelesítette annak a szülőnek a személyazonosságát és aláírását, aki az engedélyt megadta.

A gyermeknek a szülők egyikével való külföldi utazására vonatkozó engedélyt az anya és az apa általában együtt adják meg. Amennyiben mindkét szülő a gyermekkel tart, erre az engedélyre egyáltalán nincs szükség.

Azt tanácsolnám még a szülőknek, hogy amikor elmennek a közjegyzőhöz, a kiutazási engedéllyel egy okmányban kérjék megszövegezni a gyermek vízumának megadására vonatkozó engedélyt is, mert így olcsóbb. Miután a konzulátusokon elegendő csupán ennek a dokumentumnak a másolatát benyújtani, nincs akadálya, hogy az okmány eredetijét magukkal vigyék a külföldi útra.

Felhívnám a figyelmet arra, hogy kiutazás előtt, a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett, tanácsos meggyőződni arról, hogy nem járt-e le az úti okmányok (a gyermek nevére kiállított okmány és a szülő útlevele) érvényessége.

hk