Hogyan vehető fel a nyugdíj megbízás alapján?

2010. június 25., 10:00 , 493. szám

"Az agyvérzés után apám testének jobb oldala megbénult. Azóta a postás nem hajlandó kiadni a nyugdíját, miután a beteg képtelen aláírni az átvételi elismervényt. Mit tegyünk ebben a helyzetben?"

- A nyugdíjellátásról rendelkező törvény 86. paragrafusa értelmében az apja megbízólevelet szerkeszthet és hitelesíthet a közjegyzőnél, amelyben felhatalmazza önt vagy a család egy másik tagját a nyugdíj felvételére. Amennyiben édesapja a paralízis következtében nem tudja aláírni a megbízólevelet, a közjegyző megengedheti, hogy a megbízólevelet egy másik személy írja alá helyette, de semmiképpen sem az, akinek a nevére a megbízólevél szól. Ehhez fel kell keresni a bejelentett lakóhely szerinti pszichiátriai és neurológiai szakrendelőt, ahol igazolást adhatnak ki az édesapa cselekvőképességéről. Ennek az igazolásnak a birtokában a közjegyző hitelesíti a nyugdíj felvételére vonatkozó megbízólevelet, amennyiben az ön édesapja szóban megerősíti ezt a szándékát előtte.

Gyakoribb probléma, hogy a beteg ágyhoz kötött. Kevesen tudják, hogy ilyenkor a közjegyző házhoz hívható, s helyben állítható ki, illetve hitelesíthető a szükséges dokumentum. A közjegyzőnek törvényi kötelessége hasonló helyzetben házhoz menni egy előre egyeztetett időpontban.

hk