A családfenntartó elvesztése után járó nyugdíj

2010. augusztus 6., 10:00 , 499. szám

"Kérem, írják meg, hogyan állapítják meg a családfenntartó elvesztése után járó nyugdíjat."

- A kötelező állami nyugdíjbiztosításról szóló törvény 36. paragrafusa értelmében a családfenntartó elvesztése után járó nyugdíjat az elhunyt családjának általa eltartott munkaképtelen tagjai részére állapítják meg, amennyiben halálának pillanatára már rendelkezett akkora biztosításidíj-fizetési idővel, ami egyébként jogosulttá tette volna a rokkantsági nyugdíjra (az elhunyt életkorától függően ez kettőtől öt évig terjedő időt jelent). Amennyiben az elhalálozott nyugdíjas, vagy a szóban forgó törvény 32. paragrafusának 2. részében meghatározott egyéb személy, a családfenntartó elvesztése után járó nyugdíjat a biztosításidíj-fizetési időtől függetlenül állapítják meg. Továbbá a családfenntartó elvesztése után járó nyugdíjat a gyerekek számára attól függetlenül megállapítják, hogy valóban az elhunyt tartotta-e el őket.

A törvény 37. paragrafusa értelmében a nyugdíj mértéke egy munkaképtelen családtag esetében az elhunytnak járó öregségi nyugdíj összegének 50 százaléka; két és több fő esetében 100 százaléka, amely összeg egyenlő arányban oszlik meg a jogosultak között.

Az árva gyerekeknek a családfenntartó elvesztése után járó nyugdíj nagyságát ugyanezen paragrafus 1. részének megfelelően állapítják meg, mindkét szülő nyugdíjának figyelembevételével.

A családfenntartó elvesztése után járó nyugdíjat arra a teljes időszakra állapítják meg, ameddig az elhalálozott családfenntartó családtagja munkaképtelennek számít a törvény 36. paragrafusának 2. része értelmében. Amennyiben a szóban forgó családtag elérte a 26. paragrafus 2. részében megállapított nyugdíjkorhatárt, a családfenntartó elvesztése után járó nyugdíjat életfogytig állapítják meg.

A nyugdíjak összegét, így a családfenntartó elvesztése után járó nyugdíjét is, a munkaképességüket elvesztett személyek számára megállapított létminimum emelésével összefüggésben tekintik át és emelik.

hk