A bejelentett lakhely szerint nyújtsuk be a tartásdíj iránti keresetet

2011. március 25., 09:00 , 532. szám

"Három éve váltam el a férjemtől. Azóta egyedül nevelem hatéves lányunkat. Immár három éve, hogy a férjem nem fizeti a gyermektartásdíjat. A gond az, hogy a bíróság nem fogadja el a gyermektartásdíj ügyében benyújtott keresetemet, bár jogásszal állíttattam azt össze. Falun vagyok bejelentve, de a lányommal együtt albérletben lakom a városban, mert ott kaptam munkát. Bár hoztam igazolást a városi óvodából, bemutattam a szomszédok nyilatkozatát, amelyben tanúsítják, hogy egyedül nevelem gyermekemet, s még arról is szereztem igazolást, hogy a volt férjem nem fizeti a tartásdíjat, a bíróság mégis azt követeli tőlem, hogy csatoljam a keresetemhez a ZSEK által kiállított igazolást arról, hogy a lányom velem lakik. Enélkül szóba se akarnak állni velem. Nem tudom azonban, hogy meddig lakhatunk még a mostani lakásunkban, s mikor leszünk kénytelenek elköltözni onnan. Valahányszor új albérletbe költözünk, szerezzek új lakcímbejelentést? Kérem, segítsen! Mit tehetek?"

- Önnek a következőket kell tennie:

1) forduljon a bejelentett, azaz a személyi igazolványában szereplő cím szerint illetékes ZSEK-hez, és szerezze meg a bíróság által követelt igazolást;

2) amennyiben a tényleges lakhelye szerint illetékes bíróságon nyújtotta be keresetét, vissza kell azt vonnia, s a személyi igazolványában szereplő cím szerint illetékes bíróságon újra benyújtani.

A bíróság eddigi eljárását az ön ügyében Ukrajna Polgári Processzuális Törvénykönyvének (PPTK) 121. paragrafusa magyarázhatja, melynek értelmében a bíróságnak jogában áll nem befogadni a felperes keresetét, ha az nem felel meg a PPTK 119. és 120. paragrafusaiban foglalt követelményeknek. A bíróság a jelek szerint úgy látta, hogy ön nem mutatta fel azokat a bizonyítékokat, amelyek egyértelművé tették volna, hogy a gyermek valóban önnel él.

hk