Mit tehetünk a menopauza zavaró kísérőjelenségei ellen?

2011. november 4., 09:00 , 564. szám

Beléptem a klimaxba, ám a menstruáció elmaradása mellett egy sor kellemetlen jelenséget észlelek magamon: lefekvés után nehezen tudok elaludni, napközben pedig hőhullámok gyötörnek, melyektől átizzadnak a ruháim, gyakran ingerült vagyok a hozzátartozóimmal, illetve a munkatársaimmal szemben, azonkívül pedig fáradékonyabb is lettem, s ezért, valamint az idegeskedés miatt a munkámban sem tudok olyan teljesítményt felmutatni, mint korábban. Miként szabadulhatnék meg ezektől a problémáktól? – érdeklődött levélben szerkesztőségünknél egy nagyszőlősi hölgyolvasónk. Kérdéseit, valamint a kapcsolódó kérdéseket dr. Stul Ilonához, a Nagyszőlősi Járási Kórház nőgyó­gyászához továbbítottuk.

– A 35. életév betöltése után egyre kevesebb petesejt képződik a női szervezetben, bár még 49 évesen is bekövetkezhet a peteérés, s szülhet is a hölgy, sőt mint nemrégiben hallhattunk róla, egy indiai asszony a közelmúltban 56 évesen hozott világra egy életképes gyermeket, ez azonban kivételes eseménynek számít – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – 40-45 éves kortól, a reproduktív időszak befejeződésével, beáll a premenopauzális periódus, ami azt jelenti, hogy az érett női szervezet a biológiai öregedés miatt lassan elveszíti a termékenységét. Ez a periódus korábban csak öt évig tartott, ám a modern korban akár tíz évig is elhúzódhat, s az utóbbi bő fél évszázadban jó öt évvel kitolódott a menopauza (más szóval: a klimax) bekövetkezésének az időpontja, mely így akár 50 esztendős korban is beállhat. S többek között a szülések számának a csökkenése, a kevesebb szoptatási időszak idézte elő, hogy míg régen általában a hölgyek már 45 évesen terméketlenekké váltak, addig mára 4-5 évvel kitolódott a reproduktív időszak. Megjegyzendő viszont, hogy a premenopauzális periódusban már jelentősen csökkennek a megtermékenyülés esélyei.

A premenopauza, illetve a menopauza fiziológiai jelenség, az élet természetes velejárója, nem egy esetben a nő csak annyit érez, hogy mind ritkábban következik be, majd a klimax bekövetkezésével teljesen elmarad a menstruáció. A múlt század elején, míg az asszonyok több gyermeket hoztak világra, mint ma, nem is jelentkeztek kellemetlen tünetek, mivel a petefészek a várandósság és a szoptatás idején nyugalmi állapotban van, s a szervezet hormonszintje stabil. Ám ha a hölgyek kevesebb alkalommal szülnek, illetve szoptatnak, aktívabbá válik a petefészek, gyakrabban esik át a havi ciklusokon, a hormonszint pedig hol felemelkedik, hol lecsökken, s ennek következményeként patológiássá, kórossá válhat a premenopauza, valamint a menopauza, melyek így különböző szövődményekhez is vezethetnek. Károsodhat a szív- és érrendszer, melynek következtében például magas vérnyomás alakulhat ki, zavarok jelentkezhetnek az agyi vérkeringésben (nevezetesen érszűkület alakulhat ki), megbomolhat a vese anyagcseréje, s vizeletvisszatartási problémák is jelentkezhetnek.

– Milyen tünetek jelzik a kóros premenopauzát, illetve menopauzát, s mit lehet tenni a patológiás állapot megszüntetéséért?

– A vegetatív idegrendszer ingerlékenyebbé válik, s ennek következményeként több tünet lép fel: a hölgyek hőhullámokat éreznek, alvászavarok léphetnek fel náluk, feszültebbekké válhatnak, vagy ellenkezőleg, depresszióba, apátiába sülyedhetnek, csökkenhet az emlékezőtehetségük, továbbá fáradékonyabbak lesznek, s mivel a nők többsége ebben az időszakban még dolgozik, mindezek a jelenségek csökkentik a teljesítményüket. Emellett pedig rosszabbá válik a közérzetük és az életminőségük. Mivel a tünetek a legtöbb esetben együttesen lépnek fel, ezért a megszüntetésük is komplex terápiát igényel. Ennek során az álmatlanságot gyógynövényekből készült fitoterápiás készítményekkel: enyhe nyugtatókkal, illetve altatókkal orvosoljuk, az ingerültséget ugyancsak nyugtatókkal, a depressziót antidepresszánsokkal kezeljük. A fáradékonyság ellen pedig az immunrendszert erősítő gyógyszerekkel, illetve fontos nyomelemeket – magnéziumot, jódot, brómot, szelént – is tartalmazó komplex vitaminkészítményekkel vesszük fel a harcot, melyeket 1–3 hónapig kell szedniük a pácienseknek. A kellemetlen tüneteket, köztük a hőhullámokat legjobban hormonterápiával lehet megszüntetni, s vagy növényekből – szójából, malátából, ginzenggyökérből – nyert természetes kivonatokat, vagy a természetes hormonok vegyi összetételével teljesen megegyező, szintetikus úton előállított hormonokat írunk fel a betegeknek, akik e kezelés eredményeként nemcsak a kellemetlen tünetektől szabadulhatnak meg, de fiatalosabban is érezhetik magukat. Ám a hormonterápia során félévente teljes kivizsgálásra kell jelentkezniük, s nálunk még kevés nő választja ezt a gyógymódot. A kezelés minimum három hónapig, maximum egy évig tart, míg a hormonterápia több esztendőig is elhúzódhat, s a legtöbb esetben a tünetek teljes elmaradását eredményezi, ám valamikor előfordul, hogy a szimptómák nem szűnnek meg, ezért újra kell kezdeni a kezelést. S ne várjanak arra, hogy a premenopauza, valamint a menopauza kellemetlen kísérőjelenségei maguktól elmúlnak, hanem észlelésük esetén azonnal forduljanak szakorvoshoz. Emellett pedig azt javasoljuk a hölgyeknek, hogy pihenjenek, relaxáljanak és aludjanak többet, vállaljanak kevesebb fizikai vagy szellemi megterhelést, hagyjanak fel a dohányzással, minimalizálják az alkoholfogyasztást, s kisebb mértékben vegyenek magukhoz nehéz, zsíros, fűszeres, füstölt ételeket.

Lajos Mihály