Tovább szépül a Tiszacsomai Honfoglalási Emlékpark

2011. november 4., 09:00 , 564. szám
A székelykapu már új

A Tiszacsomai Honfoglalási Emlékparkban nemrég szervezett megemlékezésen örömmel láttuk, hogy tovább szépül, gazdagodik az emlékpark. Erről kérdeztük Sin Józsefet, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökét.

– Az idei évben milyen munkálatokra került sor Tiszacsomán?

– Örömmel konstatálhatom, hogy idén is jelentős felújítások, valamint a tervezettnél is nagyobb méretű fejlesztések valósultak meg az emlékparkban. Az emlékpark igazi gazdát kapott Rácz Jánosnak, a tiszacsomai alapszevezetünk elnökének személyében. Ő lett megbízva a park gondozásával, az általa szervezett aktivisták végezték a lomtalanítást, a fák metszését, a szemét elszállítását, a gyomirtást. A hely jobb megközelítése érdekében egy kis betonhíd is ki lett helyezve a Szipa-patakra.

Szépen mutat a bevezető járda mellett elültetett két sor tuja is.

A Magyar Köztársaság Külügyminisztériumához benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően még jelenleg is tartanak a munkálatok az emlékparkban. Nagyon hiányoztak a parkból a többnyelvű információs táblák, ezek kihelyezésére az elmúlt hónapban került sor, magyar és ukrán nyelven „mesélik el” az emlékpark történetét. Ezekre azért is szükség van, mert egyre több turista keresi fel az emlékparkot.

Az emlékpark területén még a XIX. század végén tárták fel az első sírt, az itt talált leleteket ma Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzik. Mindezekről a munkálatokról emlékalbum is készül.

Terveink szerint a napokban kerül sor Árpád fejedelem és Szent István király szobrának, valamint a kopjafáknak a felújítására, melyekhez a szükséges antiszeptikus szereket, védőlakkokat már beszereztük – így fejeződnek be az idei felújítások.

A vereckei emlékmű mellett ez a park a kárpátaljai magyarság másik fontos emlékhelye, melyet meg kell őriznünk. Annál is inkább, mivel Ukrajna Miniszteri Kabinetje 2009.09.03-i rendeletével a Tiszacsomai Honfoglalási Emlékparkot országunk kulturális örökségeként nemzeti jelentőségű emlékhellyé nyilvánította.

– Milyen feladatok várnak még Önökre?

– Megvizsgálva az emlékpark központi kompozícióját, a Csirpák Viktória által alkotott szimbolikus jármot, szomorúan kellett konstatálnunk, hogy az alkotás annyira tönkrement – elkorhadt és szuvas –, hogy teljes egészében újat kell állítanunk, ki kell cserélnünk. De ezt a munkát már csak jövőre végezhetjük el. Természetesen a régihez teljesen hasonló alkotást szeretnénk állítani.

fzs