A passzalurózis

2013. július 26., 02:00 , 654. szám

Néhány hathónapos nyulam az utóbbi időben nem eszik eleget, hasmenésük van, és gyakran dörzsölik valamilyen érdes felülethez a hátsójukat. Milyen betegségük lehet, és hogyan lehet őket meggyógyítani? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy benei olvasónk. Kérdéseit Varga Béla jánosi körzeti állatorvoshoz továbbítottuk.

– Minden bizonnyal passzalurózisban betegedtek meg az állatok – indítja beszélgetésünket a szakember. – Ez egy parazitás megbetegedés, melyet a Passalurosa ambicus nevű, gömbölyű alakú, nem nagy méretű, általában 5-8 mm átmérőjű, többnyire fehéres vagy barnás színű bélféreg idéz elő, s leggyakrabban a 3-7 hónapos állatokat támadja meg. A beteg nyulak vagy a rágcsálók (patkányok, egerek) ürülékével a takarmányba kerülhetnek a parazita petéi, melyek a nyulak étkezése során bejuthatnak az egészséges állatok tápcsatornájába. A peték a gyomorban telepednek meg, ott lárvákká fejlődnek, majd a lárvák átvándorolnak a vastagbélbe, ahol kifejlődnek a felnőtt alakok, melyek a vastagbél falán telepednek meg, petéik egy része a végbélen keresztül a külvilágba kerül, s elölről kezdődik a folyamat. Az élősködők megsértik a bélfalat, különböző gyulladásokat okoznak a vastagbélben, melyek átterjednek a nemi szervekre, és ellehetetlenítik a szaporodást. Emellett legyengítik az immunrendszert, s így a nyulak könnyebben elkaphatják a különböző fertőzéseket.

– Milyen tünetek utalnak a kór megjelenésére, hogyan lehet meggyógyítani az állatokat, s miként lehet megelőzni a betegség kialakulását?

– A passzalurózisban megbetegedett nyulak étvágytalanokká válnak, lesoványodnak, visszamaradnak a fejlődésben, hasmenésük lesz, a végbélnyílás körül, a fark alatti területen a gyulladás miatt kipirosodik és viszketni kezd a bőr. A gyógyulás érdekében féregtelenítő orvosságokat, például piperazint kell adni a nyulaknak. A gyógyszereket tabletta, s még inkább por formájában forgalmazzák. Az orvosságot az állatorvos által előírt adagban bele kell keverni a nyulak táplálékába – még a beteg egyedeknek is marad némi étvágyuk –, vagy az ivóvizükbe. A féregtelenítő kezelés 2-3 napig tart. A későbbiekben 3-5 napos vitaminkúrát lehet alkalmazni, melynek során különböző, folyékony vitaminkészítményeket kell az ivóvízbe önteni. Ha ezek után sem gyógyulnak meg teljesen az állatok, akkor ugyancsak folyékony gyulladáscsökkentő orvosságokat kell adni nekik, szintén 3-5 napon keresztül.

Nagyon ügyelni kell a nyulak tisztán tartására. A betegség elmúlása után valamilyen fertőtlenítőszerrel vagy akár mésszel ki kell fertőtleníteni az ólat. Minden egyes alom után is fertőtlenítsük a ketreceket. S ajánlott, hogy az elválasztás után – betegségmegelőzési célból – egyszeri alkalommal féregtelenítsük a kisnyulakat.

Lajos Mihály