Búcsúzunk Riskó Györgytől, a Kárpátalja főszerkesztőjétől

2014. április 17., 14:04 , 693. szám

Hosszú betegeskedés után, számunkra mégis váratlanul, 59 évesen elhunyt Riskó György, a Kárpátalja hetilap főszerkesztője, festőművész, grafikus, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának alelnöke, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kulturális titkára.

Riskó György 1955. január 1-jén született Técsőn. Általános és középiskolai végzettséget szülővárosában szerzett. Tanulmányait az Ungvári Ipaművészeti Szakiskolában végezte. 1992-től vett részt kiállításokon. Festőművész és grafikus volt, aki elsősorban a saját belső világát vetítette ki a képei révén. Alkotásaiban a filozofikus témák inspirálták. Megalakulásától kezdve (1993-tól) tagja volt a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának, amelynek 2002-ben alelnöke lett. Aktív rendezője és résztvevője volt több határon túli és hazai alkotótábornak, valamint számos képzőművészeti tárlatnak. Kezdetektől aktív tagja volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek, 2002-től 2005-ig a megyei irodát vezette, majd 2005-től haláláig a szervezet kulturális titkáraként tevékenykedett. A Szövetség, illetve alegységeinek szervezésében évente mintegy 350 különböző kulturális rendezvényre került sor, melyeknek Riskó György szervezője, lebonyolítója, résztvevője, megalapítója volt (pl. Kárpátaljai Magyar Zenésztalálkozó, Kárpátaljai Magyar Betlehemes Találkozó, Cók-Mók Bábszínház előadásai, Mikulás-napi gyermekünnepség stb.).

1999-ben Riskó György szerkesztésében látott napvilágot a „Pásztorok, keljünk fel...” Kárpátaljai betlehemes játékok című könyv, valamint 2003-ban a Szemán Öcsi Ferenc festőművészről készített kiadvány.

2005-től megbízott főszerkesztőként szerkesztette a Kárpátalját, és fáradhatatlanul irányította szerkesztőségünk munkáját egészen haláláig. Igaz, lapunk legutóbbi számainak elkészítésével kapcsolatos javaslatait, ötleteit már csak telefonon tudta velünk a kórházi ágyából megbeszélni, de életének szinte utolsó napjaiig dolgozott. Határozott és precíz vezető volt, aki közel egy évtizeden át meghatározta lapunk arculatát. Bár vele együtt tudtuk, hogy gyógyíthatatlan beteg, halálhíre lesújtott mindannyiunkat.

Nyugodjon békében!

A Kárpátalja munkatársai