Terhelhető-e jelzáloggal a megvásárlandó ingatlan?

2014. szeptember 25., 07:00 , 715. szám

„Saját otthont szeretnénk a feleségemmel, de nincs elég pénzünk ahhoz, hogy megvegyük a kiszemelt lakást. Lehetséges-e hitelt felvenni úgy, hogy a jelzálogot arra a lakásra terheljük, amelyet meg szeretnénk vásárolni?”

– Ukrajna törvénye A jelzálogról (a továbbiakban: Törvény) 13. paragrafusának 2. része értelmében a jelzáloghitelre vonatkozó szerződést írásban kell megkötni. Azokban az esetekben, amikor a jelzálog tárgya ingatlan, űrbeli objektum, közlekedési eszköz, melyek állami nyilvántartás alá esnek, a jelzálogszerződés közjegyző által hitelesítendő a vonatkozó tulajdonjogalapot biztosító dokumentumok alapján.

Az említett törvény 14. paragrafusa kimondja, hogy a jelzáloghitel-szerződés és közjegyző általi hitelesítése formai követelményeinek be nem tartása a szerződés érvénytelenségét vonja maga után, annak minden Ukrajna törvényei által meghatározott következményével együtt.

A Törvény 11. paragrafusának 3. része értelmében a tulajdont jelzáloggal annak tulajdonosa terhelheti, akinek jogában áll elidegeníteni a jelzáloggal terhelt vagyontárgyat a jogszabályok által rögzített feltételekkel, illetve az a személy, akinek a tulajdonos a megállapított rend szerint átadta a tulajdont és jelzáloggal terhelhetőségének jogát.

A fentiekből levonható a következtetés, hogy jelzáloghitelt az ember arra az ingatlanra vehet fel, amely a tulajdonát képezi, illetve amelynek a tulajdonjogát igazoló dokumentumaival ő rendelkezik. Önök tehát csak abban az esetben terhelhetik jelzáloggal a szóban forgó lakást, ha előbb megszerzik annak tulajdonjogát, illetve a tulajdonjogot igazoló dokumentumokat.

hk