Emléktábla a beregszászi szovjet bombázás áldozatainak

2014. október 8., 17:26

Hatvannégy kérdést tekintett át október 7-i ülésén a Beregszászi Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága – közölte szerdán a mukachevo.net. Többek között támogatták emléktáblák állításának engedélyezését a Beregszászi Magyar Gimnázium falán Polónyi Károly és Polónyi Jolán festőművészeknek, illetve a művelődési házon Horváth Anna keramikusnak és Garanyi József festőnek. Ugyancsak emléktáblát terveznek állítani a második világháború idején a beregszászi vasútállomást ért bombatámadás áldozatainak.

Az említett tragédia 1944. október 9-én következett be – idézi fel a történteket a munkácsi portál. Az előrenyomuló szovjet csapatok akkoriban rendszeresen bombázták a kárpátaljai városokat. A lehetséges légitámadásokra figyelmeztették a városlakókat, ám senki sem fordított erre különösebb figyelmet.

Amikor hullani kezdtek a bombák, az emberek megpróbáltak elmenekülni, elrejtőzni, de túl késő volt. A legtöbb sérültre a vasútállomás környékén bukkantak, nyilván ez lehetett az a stratégiai objektum, amelyet le kellett rombolni, megakadályozandó a német katonák evakuációját – írja a mukachevo.net. Néhány bomba a vasútállomás épületét és a környező házakat is eltalálta. Több tucat ember vesztette életét.

A portál emlékeztet, hogy a németek, kivonulva a városból október 25-én több objektumot felrobbantottak, köztük a vasúti hidat is. Október 26-án a városba bevonultak a szovjet csapatok. A vasútállomást és az állomásépületet 1945 elején újították fel.

A háborús idők e tragikus eseményére lesz hivatott emlékeztetni az a tábla, amelyet a vasútállomás épületének falán terveznek elhelyezni. A beregszászi városházán közölték, hogy az elkészült maketteket megvitatják a végrehajtó bizottság következő ülésein.

(mukachevo.net/Kárpátalja)