Magyarok kenyere: Több mint 230 tonna búza gyűlt össze a Központi Búzagyűjtő Napra

2015. augusztus 12., 10:43 , 761. szám

Mostanáig 236 tonna búza gyűlt össze a Magyarok kenyere program javára, a gyűjtés augusztus 12-ig folytatódik az ország 46 gyűjtőpontján – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke vasárnap Szarvason, a Központi Búzagyűjtő Napon.

Közölte: a Magyarok kenyere program központi üzenete a nemzeti összetartozás gondolatának erősítése, amely rácáfol arra a tévhitre, hogy a magyarok nem képesek az összefogásra.

A programban az ország minden megyéjéből és a külhoni területekről összegyűjtött búzaadományt a Központi Búzagyűjtő Napon ünnepélyes keretek között egyesítik, a búzát megőrölik, a lisztből készítik el az augusztus 20-i kenyereket az ország összes megyei jogú városának ünnepsége számára, valamint a budapesti Szent Jobb körmenetre.

A liszt jelentős részét idén is a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el. Újdonság, hogy a határon túli települések mellett idén minden magyarországi megyébe, karitatív szervezetek számára is juttatnak a lisztből.

Korinek László pécsi professzor, a Magyarok kenyere program ötletgazdája elárulta, először csupán egyetlen kenyeret szeretett volna sütni az ország megyéiből és a Kárpát-medencéből összegyűjtött búzából, tavaly viszont már kétszázezer darab egykilogrammos kenyér készülhetett a felajánlott búzából.

Azt is elmondta, hogy november 19-én új ünnepet vezetnek be, a Szent Erzsébet-napot. Szent Erzsébet kenyeret adott a koldusoknak, ezért ezen a napon osztják szét a rászorulóknak az összegyűjtött gabonából őrölt lisztet.

A Magyarok kenyere program 2011-ben indult pécsi civil kezdeményezés, mely az évek során a nemzeti összetartozást és szolidaritást jelképező eseménysorozattá vált. Idén Vajdaságból, Székelykevéről érkezik a kovász a magyarok kenyeréhez, a sót az erdélyi Parajdról küldik.

(MTI/vajma.info/Kárpátalja)