Újra kikerült az emléktábla Kölcsey Ferenc szülőházára a Szatmár megyei Sződemeteren

2015. augusztus 12., 10:41 , 761. szám

Újra kikerült a 25 évvel ezelőtt avatott emléktábla a Szatmár megyei Sződemeteren (Sauca) annak a kúriának a falára, amelyben 225 évvel ezelőtt Kölcsey Ferenc, a Himnusz szerzője született – tájékoztatta az MTI-t Muzsnay Árpád, a Erdélyi Magyar Kulturális Egyesület (EMKE) partiumi alelnöke, a Kölcsey-kultusz Szatmár megyei ápolója.

Muzsnay Árpád felidézte, hogy az emléktáblát 25 évvel ezelőtt a román és a magyar kulturális minisztérium állította a fehérgyarmati Kölcsey Társasággal közösen, ám néhány héttel később eltűnt az épület faláról. A szatmárnémeti Kölcsey Kör és az EMKE 1992-ben újra kihelyezte az emléktábla másolatát, de ez is alig egy hétig maradt az épület falán.

Az EMKE-alelnök elmondta, hogy az épület 1990-ben az ortodox egyház lelkészi hivatalának adott otthont, jelenleg pedig a jogaiba visszatérő görög-katolikus egyház parókiája működik benne. Megjegyezte, a településen arra hivatkozva keltettek ellenérzéseket az emléktáblával szemben, hogy a magyarok vissza akarják venni a kúriát, és múzeumot akarnak létesíteni benne. Hozzátette, negyedszázadba telt, míg sikerült lecsillapítani az indulatokat, és meg tudtak egyezni a görög-katolikus egyház tanácsával a tábla újbóli kihelyezéséről.

Muzsnay Árpád szerint lenne lehetőség arra, hogy emlékházzá alakítsák Kölcsey szülőházát, ehhez azonban új parókiát kellene építeni a görög-katolikus egyház számára, amely annak idején vélhetően megvásárolta a kúriát.

Az évforduló alkalmából szervezett Kölcsey-ünnepség múlt csütörtökön Szatmárnémetiben kezdődött, majd a délután folyamán Nagykárolyban folytatódott. A Kölcsey időszerűsége című irodalmi konferencián neves magyarországi és erdélyi irodalomtörténészek, történészek előadásai hangzottak el.

Muzsnay Árpád hangsúlyozta, hogy Kölcsey a XXI. század Európájában is időszerű. „Azok az eszmék, amelyeket ő hirdetett, az a becsületesség, amely az ő hozzáállását jellemezte, az az őszinte politikai magatartás, amit ő képviselt, példa kell, hogy legyen minden politikus, és minden értelmiségi számára” – fogalmazott Muzsnay Árpád, az EMKE partiumi alelnöke.

(MTI/Kárpátalja)