Királykisasszony három hajszálért

2016. január 20., 09:19 , 784. szám

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház kedvelt mesedarabját tekintette meg közel 150 beregszászi iskolás január 18-án a KMKSZ jóvoltából.

A beregszászi társulat által 2013 novemberében bemutatott Az ördög három arany hajszála című mesét a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezetének támogatásával a Beregszászi 6. Sz. Általános Iskola és a Beregszászi 9. Sz. Általános Iskola növendékei ingyenesen tekinthették meg.

Az ördög három arany hajszála a német Grimm fivérek munkája. A Beregszászban Gyevi-Bíró Eszter által színpadra rendezett történet egy jóslat beteljesedését mutatja be. Egy szegény asszonynak és egy királyi párnak egyazon napon születik gyermeke. Előbbinek egy fia, utóbbinak lánya. A királylány, Topánka (Tarpai Viktória) lassan felcseperedik, s apja (Ivaskovics Viktor) nagy hirtelenséggel úgy dönt, mielőbb férjhez adja, nehogy beteljesedjen a jóslat, s egyetlen gyermeke a szegény asszony fiának felesége legyen. A király tanácsosának (Kacsur András) javaslatára, álruhába bújva megpróbálja tőrbe csalni a legényt, Szederindát (Ferenczi Attila), akit egy molnár nevelt fel. Szederinda egymaga indul el a várba, hogy a királyné (Orosz Ibolya) kezébe adjon egy levelet, amely, bár az ifjú nem tud róla, száműzetéséről rendelkezik a király nevében. Szederinda útja során haramiákkal találkozik, akik meghamisítják a levelet, amely így már arról szól, hogy hozzá kell adni Topánkát. A király, hogy mentse, ami menthető, próba elé állítja a fiút, bízva abban, hogy úgysem jár sikerrel: el kell hoznia a pokolból az ördög három aranyhajszálát. Sikerrel jár, s mivel közben 3 kérdésre is sikerül választ találnia, arannyal és ezüsttel felpakolva tér vissza jegyeséhez.

A tréfás jelenetekben, csattanós párbeszédekben, érdekes szereplőkben, fordulatokban bővelkedő mesét Domáreckájá Júlia, Vass Magdolna, Szabó Imre (haramiák), Sőtér István (ördög), Kacsur Andrea (az ördög öreganyja) játéka, illetve a Gál Natália, Császár István és Kacsur András által szolgálatott hangulatfestő zene teszi olyan darabbá, amely az óvodásoktól az iskolásokon át egészen a felnőttekig mindenkit képes lekötni és megnevettetni.

Sztankovics Alex, a Beregszászi 6. Sz. Általános Iskola hetedik osztályos tanulója őszinte elismeréssel nyilatkozott a darabról. Az ő tetszését a színészek játéka, a gyors jelmezváltások, s összességében a darab egésze elnyerte. Korábban szüleivel is járt már a beregszászi színházban, és akkor is hasonlóan jó élményekkel tért haza. Személyében a színháznak és most már az ördögöt alakító Sőtér Istvánnak is eggyel több rajongója van.

Espán Margaréta