Főhajtás ’56 hősei előtt

2016. október 26., 10:00 , 824. szám

A Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége október 22-én a Pásztor Ferenc Közösségi Házban az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából zenés-irodalmi megemlékezést rendezett.

Az ünnepség elején Molnár János beregszászi katolikus plébános köszöntőjét egy bibliai hasonlattal kezdte: „Ha a jobb kezed bűnre visz, akkor vágd le, jobb neked fél kézzel bemenni az Isten országába, mint egész testeddel a kárhozatra jutnod” – szólt a hasonlat Máté evangéliumából. A plébános elmondta, hogy e gondolat jutott eszébe, amikor az '56-os forradalom jelképét, a megcsonkított zászlót nézte, hiszen a zászló egy népnek, egy nemzetnek a dísze. S amikor ’56-ban kivágták a zászlónak a közepét, ez egy szakítás, egy olyan szakítás volt, mely azt jelezte, hogy a magyar ember nem tűri el, hogy idegenek mondják meg neki, mit tegyen, hogyan gondolkozzon, mit tartson fontosnak. Amikor kivágták a kommunista címert, a nép jelezte, hogy nem kér abból a terrorból, abból az idézőjelben vett jólétből, amit ők hoztak. A forradalom kifejezte a magyar nép vágyát, hogy a saját földjén ő akar lenni a gazda. Ma sem tűri el ez a nép, hogy Brüsszelből vagy Moszkvából írják elő számára, hogy mit tartson fontosnak az életében. „Amikor az ’56-os forradalom kapcsán emlékezünk a hőseinkre, imádkozzunk nemzetünk egységéért, hogy a magyar nép erős legyen és virágozzék, hogy megmaradjon kereszténynek” – hangsúlyozta a plébános.

A bevezető gondolatokat követően zenés-irodalmi összeállítás következett Krajnik Irénnek, a beregszászi római katolikus egyházközség kántorának, a Magyar Kultúra Lovagjának vezetésével. Az ’56 örökségét megelevenítő hazafias dalok és versek szívbe markoló üzenettel bírtak. A műsorban Bence Barbara előadta Weinrauch Katalin kárpátaljai költőnő ez alkalomra írt Emlékezzünk arra az októberi napra! című megzenésített versét, Oszák Mónika pedig Szvorák Katalin és a Kormorán közös dalát, a Ruszki Ivánt énekelte el.

Az eseményen Kovács Elemér újságíró bemutatta Az igazság mindenek felett című, az ’56-os kárpátaljai eseményekről szóló könyvét. Beszélt arról, hogy Kárpátalja hogyan vett részt az ’56-os forradalmi eseményekben. Megnevezte azokat a kárpátaljai fiatalokat, akik bizonyságot tettek bátorságukról, és valamilyen módon részt vettek a forradalomban. Vidékünk ifjúsága a röplapok terjesztése mellett információkkal szolgált a budapesti ifjaknak a tankmozgásokról, a gálocsi ifjak pedig már fegyvergyűjtésbe is kezdtek. Kárpátalja népe szívében hordozta a forradalmi eseményeket.

A könyvbemutatót követően Birta István és Uszta Adetta előadásában a Kormorán által megzenésített Wass Albert-verset, A bujdosó imáját hallhatta a közönség. A dal sokak szemébe könnyeket csalt.

A rendezvény végén Jakab Eleonóra, a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke köszönetét fejezte ki az előadóknak a felemelő műsorért. Kiemelte, hogy '56-ban Beregszászban is sokan kiálltak magyarságuk mellett, melyért nagy árat kellett fizetniük. A hősöket tisztelnünk kell és emlékeznünk kell rájuk – fogalmazott az elnök.

A rendezvény a Szózat eléneklésével és szeretetvendégséggel ért véget.

VE