Washington nem engedi, hogy „egy csomagban” kezeljék az ukrajnai és a szíriai konfliktust

2017. április 11., 20:46

Washington nem engedi, hogy „egy csomagban” szülessen megállapodás a szíriai és az ukrajnai fegyveres konfliktus rendezéséről – biztosította Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Petro Porosenko ukrán államfőt kedden telefonon.

Az amerikai diplomácia vezetője kedden érkezett Moszkvába. Az ukrán elnök sajtószolgálatának közleménye szerint Porosenko és Tillerson a telefonbeszélgetés során megállapodtak abban, hogy az ukrán–amerikai konzultációk folytatódnak utóbbi oroszországi látogatása után is.

Az amerikai külügyminiszter ismételten biztosította Porosenkót arról, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajna területi épségét, valamint a minszki megállapodások minden érintett fél általi teljes mértékű teljesítését, azon belül is kiemelte a tűzszünet betartásának fontosságát.

Az ukrán elnök köszönetet mondott az Egyesült Államok támogatásáért, amelyet Kijevnek nyújt a Donyec-medencében zajló orosz agresszió elleni küzdelmében, és amiért nem ismeri el a Krím Oroszország általi önkényes elcsatolását.

Az ukrán elnök mindazonáltal kiemelte, hogy az Oroszországgal szembeni szankcióknak mindaddig fenn kell maradniuk, amíg helyre nem áll Ukrajna területi egysége.

(MTI)