Kreml: Moszkva kölcsönösségi alapon fog válaszolni az amerikai szankciós lista bővítésére

2017. június 21., 15:22

Oroszország a kölcsönösség elve alapján válaszol majd az orosz cégek és magánszemélyek elleni amerikai szankciós lista bővítésére, a konkrét lépéseket már mérlegelik – jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán az orosz fővárosban.

Peszkov elmondta, hogy még nem kezdődött meg Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök találkozójának gyakorlati előkészítése, mert még nem született konkrét megállapodás arról, hogy a két vezető külön is tárgyal-e a G-20-csoport júliusi hamburgi csúcstalálkozóján.

„Július 7-ére semmi nincs betervezve” – mondta a szóvivő.

„Szükség esetén lesz időnk (mindent előkészíteni), ezzel nincs probléma” – tette hozzá.

Peszkov kifejezte a Kreml reményét, hogy Washington annak mérlegelésénél, szállítson-e halált okozó fegyvert Kijevnek, figyelembe fogja venni, hogy Ukrajnában polgárháború zajlik. Hozzátette, hogy a haditechnikai együttműködés „abszolút módon a két ország belügye”.

Arra a – Trump és Petro Porosenko ukrán elnök keddi fehér házi találkozóját követően elhangzott – washingtoni bejelentésre, miszerint az Egyesült Államok szeretné, ha Oroszország kivonulna Kelet-Ukrajnából, Peszkov azt hangoztatta, hogy a Donyec-medencében nincsenek orosz csapatok, ezért az ilyen nyilatkozatok „nem helyénvalóak”.

Peszkov az ukrán és az amerikai politológusokra hagyta annak kommentálását, hogy Trump és Porosenko találkozója rövid ideig tartott.

„Üdvözöltük volna, ha ezen kapcsolatok eredményeképpen Kijev jelzést kapott volna a minszki megállapodások végrehajtásának szükségszerűségéről” – mondta.

Peszkov „tévesnek” és „valótlannak” nevezte azokat az állításokat, melyek szerint Putyin az Oliver Stone amerikai rendezőnek adott interjúsorozata közben Afganisztánban végrehajtott amerikai és nem szíriai orosz katonai műveletről készült felvételeket mutatott be egy mobiltelefonon. A szóvivő szerint az orosz elnök egy – meg nem nevezett – munkatársa telefonjának képernyőjén az orosz védelmi tárca jelentéséből származó videót mutatott be a filmesnek.

Azt, hogy Putyin amerikai és nem orosz harci felvételt mutatott be Stone-nak, először a Meduza című ellenzéki online kiadvány állította csütörtökön.

(MTI/Kárpátalja)